Inside: Varkens & Voer

Varkensmarkt sluimerend onderweg naar september

26 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

In de laatste volle week van augustus blijft de stemming op de varkensmarkt positief. Ondanks dat slachterijen beweren dat de situatie op de vleesmarkt nijpender wordt, is dit voorlopig nog geen directe bedreiging voor de varkensmarkt, zodat de prijzen...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De reden dat slachterijen vinden dat de prijzen op gelijke voet kunnen blijven bewegen, heeft vooral te maken met het krappe aanbod van vleesvarkens. Slachterijen maken echter wel wat stemming, omdat een aanzienlijk gedeelte van het varkensvlees de vrieshuizen ingaat, terwijl de marges op dit vlees eigenlijk niet corresponderen met de huidige varkensprijzen. Vrijdag sloot de internetbeurs met 1 cent hoger op 1,72 euro per kilo en daarmee werd het verlies van afgelopen dinsdag weer teniet gedaan.

DCA Beursprijs voor geslachte varkens is met €1,57 onveranderd

Ondanks de zijwaartse bewegingen, is er wel meer onzekerheid in de markt gekomen voor verdere prijsstijgingen in de eerste weken van september. Of dit nog tot de mogelijkheden gaat behoren is voornamelijk afhankelijk van de ontwikkelingen op de vleesmarkt. De komende week moet dit duidelijk worden, wanneer slachterijen de vakantieroosters definitief achter zich laten en de slachtcapaciteit gaan opvoeren. Ook de komende week blijft het aanbod van vleesvarkens maar heel gewoon. Door de hoge temperaturen nemen de gewichten iets af. Desondanks sturen slachterijen vooral aan op onveranderende prijzen, ook vanwege de onzekerheden voor het vierde kwartaal.

Op de zeugenmarkt is daarentegen wel ruimte voor prijsstijgingen. In meerdere Europese landen zitten de zeugenprijzen in de lift. De reden hiervan? Een relatief krap aanbod in combinatie met een goede vraag vanuit de industrie.

De situatie op de biggenmarkt is minder positief. Met name voor losse koppels blijft het vinden van plaatsingsruimte lastig. De vaste koppelingen verlopen daarentegen gewoon volgens afspraak en de afzet hiervan vormt levert geen problemen op. Desondanks vormen losse koppels nog geen bedreiging en kan de onderkant van de markt blijven leunen op de goede export naar Duitsland. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden