Inside: Varkens & Voer

Varkensmarkt heeft tijd nodig om zich te herpakken

21 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Een kentering in de varkensmarkt is ergens voelbaar, maar dit gaat niet van vandaag op morgen. Er moet gewaakt worden voor te snelle optimisme, want ondanks dat het overaanbod van de afgelopen weken langzaamaan begint op te drogen, is het plaatsen van varkens volgens sommige partijen nog altijd een uitdagende klus. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grote varkensaanbod is vorige week (week 41) en ook deze week min of meer wat weggewerkt. Het Duitse slachtcijfer in week 41 noteerde het hoogste punt van dit jaar en deze cijfers bevestigen de geluiden dat het overaanbod wordt weggewerkt. Tekenen van stabilisatie in de markt beginnen zich voorzichtig af te tekenen, maar nog altijd schokt de markt wat na op de onrust en spanning van de afgelopen weken. De internetbeurs in Duitsland kon vrijdag weliswaar eindelijk weer eens omhoog kijken, maar dat is meer een correctie van de snelle dalingen in de afgelopen weken.

Slachterijen beconcurreren elkaar om handelaren te binden

Toch is het merkbaar dat slachterijen de varkens beter willen opnemen, dan pakweg twee weken geleden. Dit is vooral een logisch gevolg van de varkensprijzen die in de afgelopen weken flink afgewaardeerd zijn, want de vleesmarkt staat nog altijd onder druk. Door de verlagingen hebben slachterijen meer speelruimte gekregen, maar nog altijd wordt er per kilo vlees zo’n twee tot drie cent verlies gemaakt en dus zit er nog steeds weerstand in de markt. Sommige slachterijen in Nederland hadden deze week een wat afwijkende notering, in die zin dat de verlaging kleiner uitviel dan verwacht. Dit moet vooral gezien worden als een onderlinge concurrentiestrijd tussen slachterijen om handelaren binnenboord te houden.

In Duitsland heeft de markt moeite om te herstellen na een paar weken van hoogspanning. Door de problemen bij slachterij Vogler-fleisch wordt er veel geschoven met varkens en dit resulteert in een onrustige markt. Danish Crown hanteert hierop in een reactie een zogeheten ‘hauspreise’ van 1,48 euro per kilo en blijkbaar is er nog voldoende aanbod in de markt om deze prijzen te kunnen blijven hanteren.

Per saldo kan geconcludeerd worden dat de stemming kan omslaan, maar dat de markt simpelweg nog tijd nodig heeft om zich te kunnen herpakken. Daarom kent de DCA Beursprijs een verlaging toe van 2 cent tot 1,45 euro per kilo voor geslachte varkens. De levende varkens leveren deze week 1 cent in en komen uit op 1,15 euro. De prijs van zowel levende als geslachte zeugen gaat voor week 43 meer onderuit en wel 5 cent voor de levende en 6 cent voor de geslachte zeugen. De DCA Beursprijs komt daardoor voor de geslachte zeugen op 1,20 euro en voor de levende zeugen op 0,88 euro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden