Inside: Varkens & Voer

EU varkensprijzen maken zich op voor nieuwe bodem

26 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ook in de laatste volle week van oktober kleuren de varkensprijzen in Europa in het rood. Ondanks de soms forse verlagingen, is er wel een opsteker te bespeuren en dat is dat de Duitse varkensprijs - de aanjager van de prijsval - minder hard daalt dan in de voorgaande weken, wat suggereert dat de bodem snel in zicht kan komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daar de Nederlandse varkensprijs in de voorgaande weken vaak één van de grootste dalingen kende, valt de verlaging in week 43 juist het kleinst uit. In totaal moet de varkensprijs in Nederland 2 cent inleveren tot 1,37 euro per kilo. De grootste verlaging is zichtbaar in Frankrijk waar de varkensprijs met 6 cent onderuit gaat tot 1,55 euro per kilo. De snelle prijsval in Frankrijk moet vooral gezocht worden bij het uitvallen van twee slachtdagen vanwege feestdagen. Hierdoor is het varkensaanbod in Frankrijk verder opgehoopt.

Uitvallen slachtdagen vergroot druk in Frankrijk

Ook de Spaanse varkensprijs keldert deze week met 5 cent fors omlaag tot 1,57 euro per kilo. In België en Duitsland vermelden de borden een verlaging van 3 cent. De reden van de prijsdalingen in Europa moet vooral gezocht worden bij een trage vleesmarkt. Sinds het eind van de zomer staan de opbrengsten op de vleesmarkt onder druk, waardoor de varkensprijzen worden gedwongen mee te bewegen. Vooral Amerikanen zijn schuldig aan de prijsval, zo laten Spaanse exporteurs weten.  

Wanneer de Duitse varkensprijs deze week kan stabiliseren, leeft de verwachting dat de prijsval elders in Europa ook gestopt kan worden. In praktijk moet het allemaal nog blijken, maar de aanwijzing - in de vorm van een krapper aanbod - dient zich wel aan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden