Foodchauvinisme speelt een rol

Veel minder varkensvlees in Europese vrieshuizen

22 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De vrieshuizen in Europa hebben relatief weinig vlees in opslag, althans zo leeft de gedachte in de markt. In Duitsland bevestigen cijfers dat vrieshuizen beduidend minder varkensvlees in opslag hebben dan vorig jaar het geval was. Dit meldt Ami, het Duitse bureau voor agrarische marktinformatie.

In september stonden 133.000 europallets met varkensvlees met circa 86.000 ton varkensvlees in opslag. Dit is 50.000 ton minder in vergelijking met vorig jaar, oftewel een procentuele afname van 37 procent. Ook in andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk, zijn de vriesvoorraden met varkensvlees lager dan vorig jaar het geval was.

Foodchauvinisme speelt een rol in lagere vriesvoorraden

De reden dat de voorraden in de vrieshuizen flink geslonken zijn, komt door groeiende uitvoer naar derde landen als China, Japen en Zuid-Korea. Ook Foodchauvinisme speelt volgens het Duitse bureau een belangrijke rol, dat de vriesvoorraden lager zijn. Consumenten kopen steeds vlees uit eigen land en daarom is het importeren van varkensvlees minder relevant. Dit heeft ertoe geleidt dat de vriesvoorraden aanzienlijk zijn geslonken in de afgelopen maanden. 

Vorig jaar was varkensvlees nog de grootste productgroep in Duitse vrieshuizen. Door de geslonken voorraden is varkensvlees dit jaar voorbijgestreefd door ondermeer bevroren vis. In Amerika lopen de varkensvlees vriesvoorraden snel op dit najaar, maar in oktober waren de voorraden nog altijd 2,1 procent lager dan vorig jaar het geval was. In totaal noteerden Amerikaanse vriesvoorraden in oktober 321.000 ton vlees.

Amerikaanse statistici zijn verbaasd dat de vriesvoorraden nog niet de niveaus van vorig jaar zijn voorbijgestreefd. Dit duidt erop dat Amerikaanse slachterijen, ondanks een record aan slachtingen, het vlees goed kunnen vermarkten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

AMI
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden