Al weken lang is de biggenmarkt in Europa bezig aan een stevige opmars. Een krap aanbod gecombineerd met een goede vraag maakt dat de DCA BestPigletPrice al respectabele stappen naar boven hebben gemaakt. Ondanks dat de vraag naar biggen nog steeds goed is, beginnen de zonnige vooruitzichten wel ietwat te vervagen.
Nu 2016 geschiedenis is, kan geconcludeerd worden dat de export van Nederlandse biggen naar Duitsland nog altijd stijgende is. In totaal gingen 4,78 miljoen Nederlandse biggen de Duitse grens over. Dit is een stijging van ruim 100.000 biggen ten opzichte van 2015. Ten opzichte van 2010 bijvoorbeeld is het aantal geëxporteerde biggen naar Duitsland met meer dan een miljoen dieren toegenomen. Na een dip in 2015 is ook de biggenexport van de Deense biggen richting Duitsland weer stijgende met 6,82 miljoen biggen, zo bevestigen Duitse cijfers.
Ook in week 2 is er nog altijd sprake van een tekort aan biggen in zowel Nederland als Duitsland. De Duitse WeserEms-prijs noteert over week 1 onveranderd op 51 euro per big met een trendmelding die aanstuurt op een verhoging van 1,50 euro over week 2. Volgens handelaren worden met de huidige krapte een aantal vermeerderaars gemist die in 2015 zijn gestopt. Ondanks dat er geen aanwijzingen zijn dat het biggenaanbod op korte termijn ruimer gaat uitvallen, leeft er wel wat onzekerheid over de afzetmogelijkheden.
De voorzichtigheid op de biggenmarkt wordt vooral gecreëerd door ‘spanning’ op de varkensmarkt. Dat de varkensprijzen in Nederland en Duitsland in de eerste weken van januari pijlsnel zouden herstellen uit een eindejaarsdip hadden weinig partijen zien aankomen. Ook slachterijen zijn min of meer onverwacht en ongewenst geconfronteerd met een krap varkensaanbod en hebben daar – gezien de stijgende noteringen – op geanticipeerd.
Echter, gezien dat de vleesmarkt in januari geen verhoging toestaat, worden uit noodzaak afgeslankte slachtplannen gehanteerd op basis van het beschikbare aanbod. Dit wordt gedaan om de prijzen te drukken. Daarom leeft de gedachte in de markt dat een fikse verlaging in Duitsland niet ondenkbaar is. Ondanks dat de biggenmarkt puur op basis van het aanbod het krediet heeft om naar boven te kijken, is de zienswijze van veel handelaren om niet aan de biggenprijs te sleutelen en dient de varkensmarkt eerst richting te kiezen.
De varkensprijs van Vion plust deze week stoïcijns met 5 cent tot 1,58 euro. Ondanks dat het varkensaanbod krap uitvalt, lukt het slachterijen niet om de varkens op de vleesmarkt te verwaarden. Diverse vleesonderdelen, zoals bijvoorbeeld bacon, hebben na de feestdagen een stap omlaag gezet, zo laat Vion weten. Toch gaat Vion mee met de beweging die andere varkensprijzen maken en is daarbij overigens niet zuinig.
Een verhoging van de DCA BestPigletPrice in week 2, in combinatie met een verlaging in Duitsland, gaat waarschijnlijk voor een onwenselijke situatie zorgen voor mesters die biggen afnemen. Woensdag passeert de varkensmarkt een belangrijk kruispunt en tot die tijd zijn de vooruitzichten iets vervaagd. Daarom blijft de DCA BestPigletPrice voor week 2 staan op 50 euro per big.