Investeringsbereidheid gering

De meeste luchtwassers zijn inmiddels wel geplaatst

19 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Varkenshouders die nu nog geen luchtwasser op de stallen hebben, gaan er ook geen meer aanschaffen, althans de investeringsbereidheid is gering. Want, 41 procent van de varkenshouders heeft nog geen luchtwasser op het bedrijf en is ook niet van plan om alsnog nog in deze zuiveringstechniek te investeren. 

Uit de HokdierScanner 2016 van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect blijkt dat op ruim 53,4 procent van de Nederlandse varkensbedrijven reeds een luchtwasser aanwezig is. De andere 46,4 procent heeft nog niet geïnvesteerd in een luchtwasser en van deze groep ondernemers is slechts 5 procent bereid om alsnog tot aanschaf over te gaan. 

Stoppersregeling tekent zich af in het onderzoek

Van de groep varkenshouders die al een luchtwasser heeft, is eveneens zo’n 5 procent bereid om te investeren in een luchtwasser. Waarschijnlijk zijn dit de bedrijven die momenteel nog maar gedeeltelijk hebben geïnvesteerd in luchtwassers. Deze resultaten komen naar voren uit een grootschalig onderzoek onder circa 4.200 varkens- en pluimveehouders met minmaal 100 zeugen en/of 500 vleesvarkens of minimaal 10.000 leghennen, 15.000 vleeskuikens en/of 5.000 stuks overig pluimvee. 

Naar verwachting maken veel varkenshouers die nog niet geïnvesteerd hebben in een luchtwasser gebruik van de zogenoemde ‘stoppersregeling’. Voor alle veehouders die tussen 1 januari 2013 en 1 januari 2020 willen stoppen met het bedrijf is er namelijk een stoppersregeling in het leven geroepen. Dankzij deze regeling kunnen de veehouders tot 2020 het bedrijf voort zetten zonder dat aan alle nieuwe eisen hoeft worden voldaan.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden