Inside: Varkens & Voer

DCA Beursprijs 2.0 pakt rustmoment na jojo weken

20 Januari 2017 - Wouter Baan

Het kan verkeren op de varkensmarkt. Vorige week dreigden de noteringen nog weg te zakken, maar deze week stabiliseert de markt alweer, terwijl de onderliggende stemming als prijshoudend wordt omschreven. Met de huidige prijszetting worden slachterijen in elk geval niet afgestraft en dat weekt direct vraag los naar varkens. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat het varkensaanbod in de eerste twee weken van dit jaar krap uitviel, was er afgelopen week juist weer sprake van ruimer aanbod. Het was niet zo dat slachterijen werden overspoeld met varkens, maar de Nederlandse slachterijen hoefden geen moeite te doen om de laatste haken gevuld te krijgen. Dit had enerzijds te maken doordat Duitse slachterijen minder ambitieuze slachtplannen hanteerden. Anderzijds zijn er in week 3 wat varkens naar voren gehaald met het oog op verdere verlagingen. Overigens zijn het meestal maar een relatief beperkt aantal varkenshouders die speculatief schuiven met varkens, maar het is wel bepalend voor de wekelijkse stemming.

Slachterijen krijgen kans om terrein te winnen op vleesmarkt

Ondanks dat gevreesd werd voor nog een Duitse verlaging in week 3 noteerde de Nord/West notering deze week zijwaarts op 1,52 euro , terwijl de ‘grote jongens’ in Duitsland, zoals Tönnies en Vion, hier eveneens welwillend in mee gingen. Door de flinke Duitse verlaging in week 2 heeft de varkensmarkt toen al het punt bereikt waarbij slachten weer interessant werd. De behoefte om op de normale bezettingsgraad te slachten werd nog eens versterkt doordat de vleesmarkt het vakantieritme definitief achter zich heeft gelaten. Door de koude temperaturen is er logischerwijs meer vraag naar de ‘traditionele Unox’ producten en dat stimuleert bedrijven als Unilever om zich te melden op de vleesmarkt. 

Het varkensaanbod voor aankomende week pakt daarom – mede door de lage temperaturen in Europa – zeker niet te ruim uit, de gewichten zijn weliswaar aan de hoge kant. Dit heeft als gevolg dat de markt zelfs de neiging heeft om voorzichtig te stijgen. De verhoging van 4 cent die de internetbeurs (€ 1,60) vrijdag maakte, is hiervan een typerend voorbeeld. Al moet hier ook niet te veel nadruk op worden gelegd, omdat er welgeteld maar 1.700 varkens zijn verhandeld. Dit is natuurlijk maar een fractie van de totale handel die er in Duitsland wekelijks plaatsvindt.

Wie zijn oor te luisteren legt in de markt, merkt dat zowel varkenshouder als de slachterij bij voorkeur prijsschommelingen willen beperken. Althans, in elk geval de Nederlandse slachterijen. Wat de varkensmarkt eigenlijk nodig heeft, is een paar weken van rust en stabilisatie. Op deze manier kan namelijk het varkensaanbod gelijkmatig doorstromen, terwijl slachterijen met de huidige prijszetting niet worden overvraagd en de kans krijgen om verhogingen op de vleesmarkt af te dwingen, zo leeft de gedachte. Op sommige onderdelen van het varken lukt dit overigens redelijk. De afzet van Bacon naar Engeland staat daarentegen staat wel weer onder druk, vanwege de devaluatie van het Engelse Pond.  

De DCA Beursprijs 2.0 pakt daarom in week 4 een rustmoment en blijft staan op 1,46 euro. Op deze manier krijgen slachterijen daadwerkelijk ook de kans om op de vleesmarkt een stap te zetten. Aangezien het varkensaanbod medio januari bij normale slachtplannen aan de krappe kant is, is dit wellicht voor slachterijen het signaal om op de vleesmarkt sowieso meer voet bij stuk te houden. De notering voor levende varkens noteert onveranderd op 1,15 euro. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden