De krapte op de biggenmarkt blijft maar aanhouden. Vorig jaar maakte de biggenprijs al een koersbeweging die niet strookte met het vijfjarig-gemiddelde en ook begin 2017 zijn historisch hoge niveaus zichtbaar. Dat het tekort een structureel karakter begint te krijgen, lijkt dan ook steeds meer door te dringen in de varkenssector. Een analyse over de biggenmarkt.
Wie medio januari op de vrije markt biggen wil verkopen, hoeft niet te zoeken naar kopers. Niet alleen in Nederland maar ook in de omringende landen blijven de biggenprijzen, als gevolg van de krapte, maar aantrekken. In Duitsland bijvoorbeeld plust de biggenprijs over week 3 met één euro tot 53,50 euro en ook voor deze week voorspelt de trendmelding een verhoging van één euro. In Duitsland is de verwachting dat het extreme biggentekort minimaal tot eind februari blijft aanhouden. Ook in Oostenrijk wordt melding gemaakt van een wekelijks aanbod waarbij de tekorten oplopen tot duizenden biggen in vergelijking met andere jaren.
Sinds 2010 is het aantal zeugenhouders in Duitsland met 12 procent gekrompen. In Nedersaksen, ook een belangrijke afzetmarkt van Nederlandse biggen, is het aantal bedrijven sindsdien met een derde gekrompen. Vooral in 2015 en begin 2016 zijn er veel zeugenhouders gestopt en de gevolgen daarvan tekenen zich sinds eind 2016 duidelijk af op de Europese biggenmarkt.
Wat wel enigszins een remmend effect heeft op de stijgende biggenprijzen, is de tragere varkensmarkt. De varkensprijzen noteren medio januari op zich acceptabele niveaus, maar hierbij dienen de hoge biggenprijzen wel in ogenschouw genomen worden. Daarbij noteren de mest afzetkosten, historisch gezien, aan de bovenkant van de prijsrange. Dit betekent dat het voor mesters manoeuvreren blijft in een relatief krappe speelruimte. Desondanks blijven mesters actief vragen naar biggen, omdat enerzijds de stallen vol moeten en anderzijds omdat de verwachtingen op de varkensmarkt - in de breedste zin van het woord - overwegend positief zijn.
In heel Europa is er namelijk sprake van weinig vriesvoorraden en daarbij kan de export nog altijd profiteren van een goede vraag vanuit Azië. Dit betekent dat slachterijen in Europa de haken graag gevuld zien om zodoende verzekerd te zijn van voldoende aanvoer. Enigszins tegenvallend is de Europese vraag, maar gezien de kalender mag dit geen verrassing heten. De varkensprijs van Vion voor week 4 noteert onveranderd met 1,53 euro per kilo. Volgens Vion is er sprake van een normaal aanbod, maar vallen de gewichten wel ruim uit. Zowel binnen Europa als buiten Europa blijft het een flinke kluif om de varkens winstgevend te krijgen. Toch voelt de onderkant van de varkensmarkt sterk aan en is een Duitse prijsverhoging woensdag een haalbare kaart, althans dit wordt in de wandelgangen vernomen.
Gezien dat het biggenaanbod erg krap is en in Duitsland de prijs nog geen plafond kent, is er voldoende krediet aanwezig op de biggenmarkt om opnieuw een stap naar boven te zetten. Daarom stijgt de DCA BestPigletPrice voor week 4 met één euro tot 52 euro per big.