Inside: Varkens & Voer

DCA BestPigletPrice heeft tot maart om plafond te bereiken

30 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De situatie op de biggenmarkt is al weken hetzelfde. Een krap aanbod gecombineerd met uitstekende afzetmogelijkheden maakt dat de biggenprijs in een gestaag tempo richting zoekt naar boven. Het ontbreken van een plafond voor de biggenprijzen, is volgens handelaren een unieke situatie. Een analyse over de biggenmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel een krap aanbod als een goede vraag heeft in de eerste maanden van 2017 invloed op de prijsvorming. Doordat er ‘scheurtjes’ zijn ontstaan in vaste koppelingen, bevinden zich meer mesters dan anders op de vrije markt en zodoende wordt elke vorm van aanbod zeer vlot opgenomen. Wie eind januari een partij biggen wil verkopen, heeft de kopers voor het uitzoeken en deze situatie blijft naar verwachting nog wel enkele weken aanhouden, zo leeft de gedachte eind januari.

Want, doorgaans is maart de maand waar de meeste vraag naar biggen is te bespeuren, dus dat betekent dat de biggenmarkt nog enkele weken heeft om een plafond te bereiken. Volgens handelaren zijn de huidige biggenprijzen wel redelijk zeldzaam. In het verleden zijn er uiteraard momenten geweest met vergelijkbare prijspieken, maar meestal lag een incident, zoals een biggenziekte of uitbreiding van het aantal EU-landen, daaraan ten grondslag. 

Biggenprijzen trekken zich weinig aan van de varkensmarkt 

In Oostenrijk heeft het Hauspreis-beleid van Duitse slachterijen invloed op de prijsvorming van biggen. Ondanks dat het aanbod nog steeds te krap is, stabiliseren de Oostenrijkse biggenprijzen voor week 5 op 2,60 euro per kilo. In Duitsland plust de biggenprijs over week 4 zoals verwacht wel met één euro omhoog tot 54,50 euro per big. In tegenstelling tot Oostenrijk trekken de biggenprijzen in Duitsland zich niks aan van de situatie op de varkensmarkt, want de trendmelding voorspelt een verdere prijsstijging van opnieuw 1 euro. 

Ondanks dat Duitse slachterijen vorige week een Hauspreis uitschreven, zijn de prognoses voor deze week redelijk positief. De verwachting is dat de VEZG notering en de slachterijprijzen elkaar weer gaan opzoeken komende woensdag. De varkensprijs van Vion volgt in week 5 de beweging van de DCA Beursprijs 2.0 door met 2 cent te stijgen tot 1,55 euro. Volgens Vion laat de vleesmarkt een kleine verbetering zien ten opzichte van vorige week. Dit geldt met name voor het voorstuk van het varken en juist op deze onderdelen is sprake van de grootste prijsdruk. De verlichting kan daarom gezien worden als een positief signaal.

Wat betreft de andere onderdelen kan de prijsvorming nog geen verbetering doormaken, al laat Vion wel doorschemeren dat de handel over het algemeen positief gestemd is. Echter, voor nu vertaalt zich dit (nog) niet uit in significant meer vraag. 

Gezien het aanhoudende tekort van biggen kan de DCA BestPigletPrice voor de derde week op rij een plus schrijven van één euro tot 53 euro per big voor week 5.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden