De productie van mengvoer zit flink in de lift, terwijl er binnen Europa een aantal interessante verschuivingen plaatsvinden. Zo is er in 2016 meer dan een miljard ton aan mengvoer geproduceerd en is Duitsland onttroond als de grootste mengvoerproducent van Europa.
Per saldo is in 2016 de wereldwijde productie van mengvoer met 8 procent gestegen tot recordcijfers die krap boven de miljard ton noteren. China en de VS zijn nog altijd goed voor één derde van de totale productie. Grofweg vertegenwoordigd pluimveevoer 36 procent van het totale volume, gevolgd door varkensvoer met een aandeel van 24 procent en rundvee(herkauwers) met 20 procent aandeel.
Ook binnen Europa zijn groeicijfers gerealiseerd, al liggen deze met een plus van 3,3 procent wel aanzienlijk lager dan het overall beeld. De reden dat Europese mengvoerproductie relatief lage groeicijfers schrijft, komt volgens onderzoeksbureau Altech vooral door de hervorming van Europese landbouwsubsidies, terwijl ook de Brexit-perikelen meespelen. Sinds 2016 is Spanje de grootste mengvoerproducent met een groeiende productie van 8 procent tot ruim 31 miljoen ton, gevolgd door Duitsland (23,8 miljoen ton) en Frankrijk (21,2 miljoen ton) die een kleine min noteren. De Nederlandse productie noteert over 2016 zo’n 14 miljoen ton, eveneens een kleine afname.
Wat opvalt is dat vooral het Midden-Oosten en Afrika groeicijfers realiseren van respectievelijk 17 en 13 procent. De productie in Azië schrijft over 2016 een plus van 4 procent en dezelfde groeicijfers kan Zuid-Amerika weerleggen. Noord-Amerika, met Canada en de VS als grootmachten, is de enige regio op de wereld waar wel rode cijfers worden geschreven. Per saldo is de productie daar met 1,4 procent geslonken.
Wat Altech over 2016 concludeert, is de consolidatieslag in de mengvoerindustrie. Terwijl de productie met 8 procent is gestegen, is de aantal producenten juist met 7 procent geslonken tot circa 30.000 bedrijven. Vooral China, de grootste mengvoerproducent ter wereld, is hier debet aan. Ten opzichte van 2015 zijn vorig jaar namelijk 30 procent minder mengvoerbedrijven geteld.
Tot slot meldt altecht dat de voerprijzen in 2016 gemiddeld tussen de 5 en 7 procent zijn gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De pakweg 30.000 mengvoerbedrijven konden in totaal circa 460 miljard dollar verdelen.