Kwartaalrapport Rabobank

Kosten mestafzet verpesten voerwinst

6 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Hoewel de voerwinst in de zeugenhouderij 40 procent hoger is dan het langjarige gemiddelde, wordt dat weer teniet gedaan door de alsmaar stijgende mestafzetkosten. Dat is één van de conclusies uit de Rabobank kwartaal rapportage over de varkenshouderij.

De mestafzetprijzen bedragen op dit moment ruim 20 euro, afhankelijk van de regio en de soort drijfmest. Een paar euro hoger dan vorig jaar. Er is met name in Oost-Nederland, waar de mestverwerking nog niet in dezelfde mate op gang gekomen is als in Zuid-Nederland, veel concurrentie met de melkveehouderij.

Voor melkveehouders is het aantrekkelijk om dikke fractie af te voeren in plaats van drijfmest, vanwege de kosten per kilo fosfaat. De toegenomen concurrentie tussen varkenshouders en melkveehouders maakt dat de prijs nog hoger is dan vorig jaar, alhoewel het uitrijdseizoen al begonnen is en de omstandigheden om mest uit te rijden veel beter zijn dan vorig jaar.

Rabobank waarschuwt dat de varkenshouderij weliswaar op adem kan komen dankzij de structureel gestegen voerwinst, maar vanaf de tweede helft van 2017 dreigen er weer lagere prijzen, als de varkensstapel mogelijk weer gaat groeien. Want de structureel gestegen varkensprijzen zijn in de eerste plaats te danken aan het gedaalde aanbod. Zeker niet aan de vleesconsumptie, die mede door slechte publiciteit voortdurend daalt en ook de export naar China staat onder druk, doordat de Verenigde Staten zich nadrukkelijker roert op de Chinese markt dan voorheen. Bovendien kan de Brexit nadelige gevolgen hebben voor de prijs van varkensvlees. Wisselkoersen spelen ook een belangrijke rol in de export, zowel naar China als naar het Verenigd Koninkrijk.

Rabobank omschrijft het marktherstel als een ‘lening van de markt’ voor de toekomst en benadrukt dat de noodzaak van de begin vorig jaar door de commissie Rosenthal geformuleerde ‘Vitale Varkenshouderij’ aanpak  onveranderd groot blijft.  Voor perspectief zal het mestprobleem opgelost moeten worden. Varkenshouders zullen meer en actiever de samenwerking met andere ketenpartijen moeten opzoeken. Gezamenlijk kunnen zij huidige businessmodellen optimaliseren, aldus Rabobank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
john 19 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873286/Kosten-mestafzet-verpesten-voerwinst]Kosten mestafzet verpesten voerwinst[/url]
commissie rosenthal heeft liggen slapen. vanaf februari hebben we minder dekkingen nodig. Ze hadden een regeling klaar moeten hebben liggen net zoals met de koeien. Alleen op die manier kunnen we een jaarlijkse reductie van 2% van het aantal zeugen realiseren. en een crisis voorblijven.
Frans 19 Februari 2017
Gelukkig nemen de banken regie en strepen ze met 1 haal de restschuld weg wanneer een varkenshouder wil stoppen. Ook dit jaar alweer meerdere buurtbedrijven. Wegstrepen variërend van een half tot 2 miljoen. De stopper begint weer bij nul en ook de overnemer start vitaal met lage lasten per eenheid.
john 20 Februari 2017
dat klinkt leuk voor de opvolger zo goedkoop beginnen, maar het zijn wel bedrijven waar de afgelopen jaren niets meer aan gedaan is en voor niet goed gedraaid hebben. daar kan je je lol mee op voordat het rendabel is.
Gerard 20 Februari 2017
Nee John, hier in de buurt bedrijven van 5 tot 10 jaar jong. Worden voor minder dan 1000 euro per zeug all-in overgenomen door collega boeren, maar laatste tijd ook door periferie. Bank pakt vlot door wanneer koper aantoonbaar voldoende kapitaalkrachtig is.
speklap 20 Februari 2017
diverse PED besmettingen in zuid nederland met grote uitval van zogende biggen. geeft extra krimp van het biggenaanbod!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden