Het geeft de varkensmarkt een uitermate onrustige uitstraling met alle gevolgen van dien. Eén van de gevolgen is dat de verhouding tussen de varkenshouder en slachterij onder druk staat en dat is voor beide partijen niet goed, temeer daar de vleesmarkt weliswaar iets beter begint te lopen, maar dat er daarmee nog voldoende uitdagingen voor de vleeshandel overblijven.
Voor Nederland zijn de bewegingen op de varkensmarkt minder extreem geweest. Voor week 1 werd een DCA Beursprijs 2.0 afgegeven van 1,41 euro. De daarop volgende weken werd een stijging van 5ct gerealiseerd, een stijging van 3ct, een daling van 3ct en in week 4 werd onveranderd genoteerd om voor week 5 uit te komen met een plus 2 => 1,48 euro.
Tegen deze achtergrond probeert de biggenprijs zijn weg te vinden. Handelaren blijven verwonderd kijken naar de ontwikkelingen op de biggenmarkt. Maar de krapte van het aantal biggen lijkt de overhand te hebben, waardoor de prijs wekelijks omhoog kon kruipen. Ook deze week staat de biggenmarkt voor een nieuwe uitdaging. Nog steeds zenden biggenhandelaren signalen uit dat de handel in biggen goed doorloopt en dat er per saldo te weinig biggen zijn om alle vraag die er is in te kunnen vullen. Dat de mesters tegengas geven, lijkt een logisch gegeven.
De Duitse biggenprijs heeft in navolging van de trendmelding die vorige week werd afgegeven, deze ook in praktijk gebracht. Dat betekent dat de WeserEms is uitgekomen op 55,50 euro per big, waar deze notering in week 1 nog stond op 51,00 euro. De trendmelding voor week 6 is wederom plus 1.
Ondanks dat het aanbod van varkens ruim voldoende is ten opzichte van de vraag, is er sprake van een behoorlijke leegstand bij de mester. De ruimte die er is, is met het huidige aantal biggen niet op te vullen. Op basis van de varkensprijzen zou een stijging van de biggenprijzen niet voor de hand liggen. Toch dwingt de krapte van het aantal biggen wederom een verhoging af en stijgt de DCA BestPigletPrice met 1 euro naar 54,00 euro.