Positie in gevaar

Verdringt Polen Nederlandse varkenssector uit EU-5?

21 Februari 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Veel landen, waaronder grote varkenslanden als Duitsland, Denemarken en Nederland, telden in december minder varkens in de stallen. Polen is het land die een krimpende varkensstapel in Europa echter compenseert, want daar zijn varkenshouders juist met uitbreidingskoorts. Dit valt op te maken uit cijfers van Eurostat.

Ten opzichte van december 2015 is het gat tussen Spanje en Duitsland, de nummers één en twee in Europa, in het afgelopen jaar gegroeid tot bijna 2 miljoen varkens. In totaal is de Spaanse varkensstapel met 3 procent gegroeid tot 29,2 miljoen varkens. Duitland telt juist 1,4 procent minder varkens en verdeeld over pakweg 60.000 varkenshouders zo’n 27,2 miljoen varkens. Per saldo is het varkensbestand in de EU 25 met 0,7 procent geslonken tot 132,7 miljoen varkens. Polen is het land dat de aandacht naar zich toe trekt en telt in totaal 11,1 miljoen varkens. Een plotselinge groei van 5 procent. Nederland kromp in 2016 met 4,6 procent tot in totaal 11,8 miljoen dieren.

Overheidsbeleid geeft waarschijnlijk de doorslag

De zeugenstapel in Europa is met 1,3 procent gekrompen tot 7,6 miljoen varkens. Ook hier is Polen een positieve uitzondering, want de zeugenstapel aldaar is met 5,4 procent toegenomen tot 859.000 zeugen. Nederland daarentegen krimpt juist met een krappe drie procent en telt nog net iets meer dan 1 miljoen zeugen. Met een varkensstapel van 11,8 miljoen varkens is Nederland momenteel hekkensluiter in de EU-5, oftewel de landen die een zwaargewicht vormen qua prijsvorming. Gezien de snelle opkomst van Polen en afkalvende varkenssector in Nederland ligt Polen op ramkoers om deze plek in te pikken.

Over het algemeen is de Poolse overheid vooral bezig met het stimuleren van een groeiende veestapel. Mestregelgeving weegt bijvoorbeeld minder zwaar, terwijl uitbreidingsplannen aldaar niet worden beperkt door ingewikkelde omgevingsvergunningen, zoals dat hier in Nederland het geval is. Het overheidsbeleid in Nederland is juist regulerend en destimulerend en het beloont stoppers met een premie. Een wisseling van de wacht op korte tot middellange termijn is dus geen onrealistisch scenario. Uiteraard is behoren tot de EU-5 meer een ‘psychologisch dingetje’, maar het land met de meeste dieren heeft wel de meeste marktkracht. Uiteindelijk liegen de cijfers er niet om en verliezen landen als Nederland en Duitsland, ten koste van Spanje en Polen, terrein in Europa. 

Andere rode getallen zijn gemeten in Italië, België en Roemenie waar zowel de varkensstapel als zeugenstapel teruglopen. Van de 10 grootste varkenslanden in Europa schrijven alleen Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk groene cijfers. Cijfers uit Frankrijk zijn overigens nog niet bekend.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kenner 21 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873497/Verdringt-Polen-Nederlandse-varkenssector-uit-EU-5?]Verdringt Polen Nederlandse varkenssector uit EU-5?[/url]
Polen is het land van de mogelijkheden. Arbeidsmentaliteit is wel een probleem.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden