Wekenlang stond de varkensmarkt in Nederland en Duitsland letterlijk aan de grond genageld en was het wachten op een impuls om de prijzen in beweging te brengen. Ondanks dat de vleesmarkt nog weinig aanstalten maakt, kan de markt toch omhoog kijken. Een prikkel die gegeven wordt door een krap aanbod.
Eindelijk was daar in week 9 de lang gehoopte prijsverhoging op de Duitse varkensmarkt. In een reactie op de stijgende internetbeurs werd de Vereinigungspreis in Duitsland met 2 cent opgeschroefd tot 1,54 euro per kilo. De verhoging in Duitsland is absoluut conform de marktsituatie. De reactie die de internetbeurs vrijdag gaf door opnieuw met een cent te plussen tot 1,61 euro, kan gezien worden als een bevestiging van de verhoging.
Gezien dat zowel de Duitse varkensprijs, als de internetbeurs in week 9 een plus van 2 cent schreven, blijft de bandbreedte tussen beide noteringen aan de ruime kant. Als de internetbeurs dinsdag opnieuw naar boven kijkt, is het zeker niet uitgesloten dat de NordWest commissie opnieuw in beweging gaat komen. Sommige partijen verwachten nu al dat de Duitse varkensmarkt in week 10 minimaal dezelfde verhoging wegzet als deze week.
Overigens moet wel worden gewaakt voor een te enthousiaste voorjaarssprint, want per slot van rekening is het pas begin maart. De vleesmarkt in Nederland bijvoorbeeld heeft in de afgelopen weken nog geen verbeterslag kunnen maken. De hammen, buiken, ruggen, schouders en nekken bleven namelijk allemaal onveranderd staan. Daarbij is in Duitsland de situatie redelijk fragiel, omdat regisseur Tönnies nog altijd te kampen heeft met een afgesloten vaarroute naar China. Tönnies heeft in week 9 dan wel toegegeven aan een verhoging, maar de grootste partij is en blijft een onvoorspelbare factor. Zeker nu China voor hen dicht zit.
Ook al kan Tönnies deze weken waarschijnlijk prima genoegen nemen met wat lege haken; andere slachterijen willen de varkens maar wat graag hebben. Vion bijvoorbeeld verstuurd wekelijks zo’n 4.000 zeecontainers de hele wereld over en die moeten elke week toch allemaal weer gevuld worden. Het gros van de leveringen wordt afgezet in Azië, waarbij China, Japan en Zuid-Korea de belangrijkste afzetmarkten zijn.
Uit diverse geluiden wordt vernomen dat de varkensmarkt weinig hinder heeft ondervonden van ‘stoorzender Carnaval’. Tijdelijk viel het aanbod iets ruimer uit, maar per saldo zijn de varkens allemaal vlot doorgestroomd en zijn er geen ophopingen ontstaan. Voor komende week bevestigen zowel handelaren als slachterijen dat het aanbod krap is en dat ook de Nederlandse varkensmarkt klaar is voor een verhoging.
Slachterijen laten weten dat de vleesmarkt momenteel een kleine verhoging kan opvangen, maar dat te grote stappen averechts kunnen werken. Daarom plust de DCA Beursprijs 2.0 met 2 cent voor de geslachte varkens tot 1,50 euro per kilo. De levende varkens noteren eveneens een plus van 2 cent en komen daarmee uit op 1,19 euro.
In week 8 noteerde het slachtcijfer in Nederland 295.000 varkens die gemiddeld 95,96 kilo wogen. Dit zijn 2.000 varkens minder dan het slachtcijfer van week 7. Het Duitse slachtcijfer bleef in week 8 opnieuw onder de miljoen slachtingen en kwam uit op 996.578 varkens.