Mexico blijft vragen

Sterke dollar zet geen rem op Amerikaanse varkensexport

13 Maart 2017 - Wouter Baan

In het vierde kwartaal van 2016 raakten de exportcijfers van de Amerikaanse varkenssector in een flow en ook in het nieuwe jaar zet deze lijn zich door. Zowel qua volume als in onderliggende waarde liggen de cijfers voor op andere jaren.

50

dollar

bedraagt de exportwaarde per geslacht varken

Dit blijkt uit cijfers van het USMEF, het Amerikaanse bureau voor de vleesexport. Over januari steeg het geëxporteerde volume aan varkensvlees met 21 procent ten opzichte van 2016 tot in totaal 202,667 ton. De onderliggende waarde steeg zelfs met 26 procent tot ruim 508 miljoen dollar. Met deze volumes exporteerde Amerika ruim 26 procent van de totale productie in die maand. De exportwaarde per geslacht varken bedroeg in totaal 50,23 dollar, dit is een stijging van 21 procent ten opzichte van 2016.

Mexico is de markt waar de Amerikaanse varkenssector grote volumes kwijt kan. Het gegeven dat Donald Trump in de maand januari de Amerikaanse troon beklom, deed niks af aan de uitvoer naar het zuidelijke buurland. Met ruim 72.000 ton aan geëxporteerd volume reikte de cijfers zelf de derde hoogste uitvoer ooit gemeten.

Ondanks dat de peso, inmiddels ook wel de Tump-barometer genoemd, in de afgelopen maanden flink aan waarde heeft verloren, blijft Amerikaans varkensvlees gretig aftrek vinden in Mexico. Vooral de hammen zijn geliefd.

Andere belangrijke handelspartners voor de Amerikanen waren de Chinezen en Japanners, terwijl ook Zuid-Koreaanse importeurs stevige volumes invoerden. Ten opzichte van januari vorig jaar steeg de uitvoer naar Zuid-Korea met 32 procent tot ruim 16.000 ton.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden