Door tal van omstandigheden staat de varkensmarkt er per saldo goed voor. Een verbeterslag op de vleesmarkt maakt dat slachterijen ruimere speelruimte hebben, terwijl het aanbod achterblijft. Een stijgende biggenmarkt ligt hieraan deels ten grondslag.
Het varkensaanbod is krap en de vleesmarkt trekt aan. Slachterijen willen de varkens graag hebben, maar gaan ook weer niet tot het uiterste. Dat is de strekking van het commentaar over hoe verschillende partijen de varkensmarkt duiden. In Nederland is er overigens wat ruis in de markt ontstaan, omdat de noteringen in de afgelopen week iets van elkaar zijn afgeweken. Daar waar Compaxo en Vion een verhoging doorvoerden van 2 cent per kilo, deed van Rooi er 3 cent bij.
In Duitsland heeft de internetbeurs vrijdag weer een positieve prikkel afgegeven. Daar waar de graadmeter van de Duitse markt (de internetbeurs) in de voorbijgaande weken een pas op de plaats maakte, ging de notering vrijdag ineens weer met 4 cent omhoog tot 1,64 waarbij alle koppels werden afgenomen. Toch is de beweging van de internetbeurs geen zekerheid dat de Duitse varkensprijs woensdag in hetzelfde tempo gaat plussen. Het gegeven dat Tönnies nog altijd geen groen licht heeft uit China, maakt dat de Duitse varkensmarkt voorzichtig aanvoelt.
In week 11 heeft Tönnies het gat van 3 cent met de ‘Vereinigungspreis’ dicht gelopen, maar de marktleider blijft een onvoorspelbare factor en is niet gemotiveerd om de markt klakkeloos te volgen. Naar schatting loopt Tönnies momenteel zo’n 8 euro, per geslacht varken, mis vanwege het ontbreken van de China-licentie. Wellicht dat de internetbeurs komende dinsdag opnieuw een positieve prikkel kan afgeven die de Duitse markt wel kan overtuigen.
De vleesmarkt laat over week 11 een aanzienlijke verbetering zien, waarbij verschillende onderdelen van het varken in de plus schieten. De ruggen en schouders noteerden een plus van 4 cent, de hammen en buiken hebben zelfs met 5 cent geplust. Gezien de verbetering op de Europese vleesmarkt zitten sowieso de slachterijen met een exportvergunning in de winstgevende marges. Ook op de spotmarkt kunnen slachterijen goede zaken doen, zo wordt gehoord. Deze weken worden overigens ook gebruikt om de vrieshuizen van voorraad te voorzien, wat betekent dat niet alle varkens in aanmerking komen voor een plus op de vleesmarkt.
Dit betekent dat slachterijen het beschikbare aanbod graag opslokken. Het vinden van aanbod valt echter in praktijk niet altijd mee. Dit omdat verschillende vleesvarkenshouders de varkens vasthouden, vanwege de aantrekkende biggenmarkt. Het risico op gewichtskorting wordt daarbij op de koop toegenomen. Waarschijnlijk wordt hierbij gespeculeerd dat wachten wel eens beloond kan worden, omdat de varkensmarkt aanstalten maakt tot verdere stijgingen.
Gezien het krappe aanbod en de aantrekkende vleesmarkt is een verhoging op zijn plaats. Daarom plust de DCA Beursprijs 2.0 met 3 cent tot 1,55 euro. Levende varkens plussen met 1 cent tot 1,22 euro. Gezien de onzekerheid in Duitsland zijn ruimere plussen te riskant.