Doorgaans laat de varkensmarkt in Europa een redelijk gelijkopgaand beeld zien. Tussen zuid en noord lopen de bewegingen wel eens uiteen, maar in Nederland en Duitsland gaan de noteringen vaak hand in hand. In week 12 is dit uniforme beeld doorbroken, omdat de Duitse varkensprijs is afgevlakt, terwijl de Nederlandse varkensprijs wel doorstijgt. Dit wekt verbazing.
In de ISN-prijsvergelijking over week 12 beweegt de Duitse varkensprijs zijwaarts op 1,52 euro. In Spanje en Frankrijk stijgen de noteringen minimaal tot afgerond 1,66 euro en 1,61 euro. Ook in België is een minimale plus zichtbaar van één cent tot 1,46. Opvallend is de beweging die de Nederlandse varkensprijs maakt door met 3 cent te stijgen tot 1,51 euro. Hiermee noteren Duitsland en Nederland over week 12 op gelijke voet. Historisch gezien opvallend, gezien de afstand doorgaans varieert tussen de 3 tot 4 cent.
Door deze ‘pariteit’ leeft in Duitsland de vraag of Duitse slachterijen in Nederland de varkens wel tegen hogere prijzen inkopen, terwijl dit in eigen land is vertraagd met een Hauspreis. In week 11, toen Vion Duitsland en Tönnies een Hauspreis hanteerden, ging in Nederland de varkensprijs wel omhoog. En ook over week 12 schrijft Nederland een aanzienlijke plus. Doorgaans reageert de Nederlandse markt sterk op Duitsland, omdat relatief veel Nederlandse varkens geslacht worden in Duitse slachterijen. In de afgelopen weken is dit minder het geval. Ook Vion Nederland stijgt in maart in een gestaag tempo naar boven. Dit tot verontwaardiging van Duitse varkenshouders.
De vraag is hoeveel
Ook in Nederland blijven de beweging niet onopgemerkt. Volgens insiders is het echter wel een juiste afspiegeling van de markt, omdat het aanbod in Nederland krap aanvoelt. Door de krappe bandbreedte met Duitsland is het makkelijker om de varkens in eigen land te houden en kunnen hier de slachtplannen beter standhouden.
De verwachting is dat Duitsland woensdag een verhoging gaat wegzetten. Gelet op de internetbeurs, over 2 handelsdagen met 5 cent gestegen tot 1,65 euro, geeft dat positieve prognoses. Optimisten voorspellen een plus van 5 cent, anderen beperken zich tot meer gematigde prognoses. Gezien de Duitse varkenshouders enigszins geprikkeld reageren op de prijsverhogingen in Nederland, lijkt een Duitse prijsverhoging woensdagmiddag onomkeerbaar.