De Britse normen voor dierenwelzijn zullen ook in China als richtlijn, voor de Chinese procedures, gaan gelden. Dat wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de RSPCA.
De Britse Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) subsidieert het Open Philantrophy Project. Die Amerikaanse stichting zet zich in om op de langere termijn te helpen bij het bevorderen van het dierenwelzijn tegenover landbouwdieren in China.
Periode van 2 jaar
De stichting ontvangt, over een periode van 2 jaar, 450.000 dollar van de RSPCA. Dat geld wordt gebruikt bij de verbetering van het dierenwelzijn in China, maar ook voor de verbetering van de etikettering van voedingsmiddelen.
Het feit dat er in China relatief veel varkens zijn en veel pluimvee is, zorgt ervoor dat de maatregelen een groot effect gaan hebben in het gehele land.
Daarnaast krijgt de RSPCA, door de subsidie, de mogelijkheid om nauw samen te werken met het Comité voor dierenwelzijn. Die organisatie is belangrijk voor het bij elkaar brengen van Chinese stakeholders, de landbouwsector en de food-retail industrie.
Een flinke stap vooruit
'Deze subsidie is een hele belangrijke stap voortwaarts voor wat betreft onze inspanningen om het dierenwelzijn in China te verbeteren', aldus Paul Littlefair, hoofd van de RSPCA. 'De overheidsinstanties en de Chinese bevolking streven naar ethisch geproduceerd voedsel en naar betrouwbare etikettering van levensmiddelen. Daarbij zorgt de omvang van de landbouw in China ervoor dat er een kans is dat we een grote en blijvende invloed kunnen uitoefenen op het dierenwelzijn.'
Conferenties
China was in 2015 gastheer van de eerste conferentie over het dierenwelzijn van landbouwdieren. Die conferentie werd in samenwerking met de RSPCA georganiseerd. Het doel was om de bezorgdheid over de voedselveiligheid aan te pakken.
Tijdens die conferentie was er extra aandacht voor de slechte behandeling van landbouwdieren tijdens het vervoer naar slachthuizen, bij het slachten van de dieren en de invloed die dat heeft op het vlees. Een aantal wetenschappers reisden, naar aanleiding van de conferentie, af naar Beijing om hun ervaringen en bevindingen te delen met de Chinese overheidsinstanties.
Er is al wel wat meer aandacht
Sinds de start van die conferenties is er bij Chinese wetenschappers en de Chinese voedingsmiddelenindustrie meer aandacht voor het belang van dierenwelzijn. Ieder jaar, in maart, doen 3000 afgevaardigden mee aan het Nationale Volkscongres in Peking. Daar worden de grote problemen binnen de Chinese samenleving en de economie besproken.
Wetenschapper Zhao Wanping is dit jaar opgeroepen om voor China sterkere en hogere maatregelen voor landbouwdieren op te stellen om zo het dierenwelzijn te verbeteren. 'Het proces moet geleidelijk verbeteringen gaan laten zien. Die instelling wordt gevoegd door het toegenomen bewustzijn, wat betreft het dierenwelzijn, en de vraag naar veiliger, groener en gezonder voedsel.'
Vermindering van de vleesconsumptie
De Chinese overheden hebben in mei 2016 richtlijnen opgesteld om het publiek aan te moedigen om minder vlees te consumeren. Het doel daarvan is de verbetering van de volksgezondheid.
'Het lijkt erop dat China richting Europese normen beweegt. Zij focussen zich op een mindere vleesconsumptie en het zorgvuldig kiezen van vlees. Het publiek moet op die manier rekening gaan houden met de effecten van vleesconsumptie op het milieu en op het dierenwelzijn. Vooral de hogere welvaart zorgt ervoor dat Chinezen voor het eerst bewust nadenken over het dierenwelzijn', aldus Littelfair.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.