Een interessante markt, die over de volle breedte omhoog schuift. Zo tekent de tendens zich momenteel, begin april, af op de Europese varkensmarkt. De noteringen schieten her en der in volle vaart naar boven, waarvan Pasen de oorzaak is. Deze rek lijkt er nu uit te zijn, maar dat weerhoudt de DCA Beursprijs 2.0 niet om voor week 15 een verhoging door te voeren.
Slachterijen krijgen al weken de goede vraag op de vleesmarkt niet afgedekt met voldoende grondstof. In heel Europa is sprake van een grensoverschrijdend krap aanbod. Dat heeft tot gevolg dat de spotmarkt voor vlees, in aanloop naar Pasen, in een stroomversnelling is geraakt. Met nog één week voor de boeg, zwakken de noteringen nu waarschijnlijk af. Zo leeft de verwachting. De Internetbeurs symboliseert deze trend al 3 handelsdagen. Dat de veiling vandaag, 7 april, nog een cent opschoof tot 1,78 euro kan gezien worden als het bewijs van een sterk fundament.
Kleine kanttekening vleesmarkt
Hoogwaardige onderdelen als ruggen (+0,08), schouders en buiken (+0,09) zette in week 14 een mooie verhogingen weg. Dit geldt dan wel voor de bovenkant van de markt. Hammen kenden een gematigder mutatie. Wanneer de varkensprijzen in week 15 zichzelf niet 'overschreeuwen', hoeft niet gevreesd te worden voor een correctie. Ook slachterijen hebben, qua prijsvorming, namelijk prima weken gehad.
De goede markt verdient echter wel een kanttekening: sinds deze week merken slachterijen beduidend meer weerstand opkomen vanuit de industrie. Daarbij zwakt de vraag in Europa wat af. Het aanbod gaat daarop, na Pasen, waarschijnlijk meer functioneren als steun dan als aanjager.
Paasweekend welkome onderbreking
Omdat de varkensmarkt in de afgelopen weken vrij hectisch heeft bewogen, wordt het Paasweekend aangegrepen als een welkome onderbreking. Voor week 15 hebben België en Nederland genoeg varkens ten aanzien van de slachtplannen. Dit heeft ook te maken met het feit dat varkens naar voren worden gehaald. Ook in Duitsland merken handelaren beperktere plaatsingsruimten. Op Goede Vrijdag wordt er traditioneel niet geslacht. Sommige partijen hebben daarom zelfs nog varkens over.
Voor week 15 stijgt de DCA Beursprijs 2.0 met 3 cent en komt daarmee uit op 1,68 euro per kilo. Levende varkens noteren 1,33 euro, eveneens een plus van 3 cent.
Geen wildgroei in toeslagen
Nu het eerste kwartaal achter de rug is, kan een eerste balans worden opgemaakt van de DCA Beursprijs 2.0 ten opzichte van andere noteringen voor geslachte varkens. Wat opvalt is dat er geen wildgroei is geweest in de toeslagen. Telkens was de mutatie in de basisprijs genoeg om handel tot stand te brengen (zie onderstaande tabel).