Afrikaanse varkenspest

Brussel komt Poolse varkenshouders tegemoet

18 April 2017 - Wouter Baan

De Poolse varkenshouders krijgen van Brussel een schadevergoeding van maximaal 0,46 euro per kilo. De Poolse varkenshouderijsector kampt sinds augustus 2016 met de Afrikaanse varkenspest. De Poolse overheid en de Europese Commissie komen hen nu tegemoet. Ze hadden echter meer steun uit Brussel verwacht.   

De Poolse varkenssector had tot augustus 2016 de Afrikaanse varkenspest redelijk onder controle en waren de uitbraken op bedrijfsniveau op één hand te tellen. De uitbraken werden vooral bij wilde zwijnen geconstateerd. Vanaf vorig jaar zomer is het aantal uitbraken op bedrijfsniveau echter fors toegenomen. Sindsdien zijn ongeveer 23 varkensbedrijven getroffen, verdeeld over een relatief groot geografisch gebied. Onder meer illegaal transport heeft ervoor gezorgd dat de ziekte zich snel heeft verspreid.

600

duizend

varkens zijn in quarantaine gezet

Maatregelen bovenop Brussele richtlijnen
In reactie op de uitbraken, hebben de Polen de regels aangescherpt. Zo zijn er meerdere gebieden in quarantaine gezet. De circa 600.000 varkens die hier worden gehouden en geslacht, mogen het gebied niet uit. Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat Afrikaanse varkenspest beter onder controle kan worden gehouden. Varkenshouders hebben, vanwege de lage varkensprijzen, wel inkomensverlies geleden.  

Polen vroeg vorig jaar november steun in Brussel, om getroffen bedrijven tegemoet te komen. De Europese Commissie heeft in april laten weten hier gehoor aan te geven. Varkenshouders, die in de periode augustus tot september vorig jaar inkomensderving hebben geleden, worden gecompenseerd.

Schadevergoeding
voor maximaal 50.000 varkens

Schadegeld te laag
Voor zeugen, die in die periode zijn geslacht, wordt een bedrag van 0,34 euro per kilo geslacht gewicht uitbetaald. Vleesvarkens worden gecompenseerd tussen de 0,23 en 0,46 euro per kilo, afhankelijk van het gewicht. De EU heeft laten weten 50 procent van de schadevergoeding op zich te nemen. Daarbij is de steun toegezegd tot maximaal 50.000 dieren. Samen met de hulp uit Brussel is een bedrag van circa 1,66 miljoen euro beschikbaar.  

De Poolse regering heeft laten weten teleurgesteld te zijn over de meerwaarde van de steun uit Brussel. De Poolse regering had namelijk ook om steun gevraagd voor getroffen slachterijen en vleesverwerkers. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden