De varkensmarkt heeft roerige weken achter de rug, waarvan de biggenmarkt een stevige strohalm heeft meegepikt. Nu Pasen achter de rug is, zwakt de vraag naar vleesvarkens wat af. Het gevolg daarvan zijn stabiliserende prijzen. Deze afvlakkende trend is ook terug te zien in de DCA BestPigletPrice.
Het aanbod van biggen loopt nog steeds goed, maar vraag en aanbod komen nu wel beter in balans. In exacte aantallen zijn er meer biggen voorradig. Daarbij zwakt de oplegdrang van vleesvarkenshouders iets af. Er zijn geluiden te horen dat er meer biggen zijn of op korte termijn beschikbaar komen.
Vrije markt
Op de vrije markt is te merken dat het aanbod voorzichtig wat begint toe te nemen. Van een balans is echter nog geen sprake. Deze geluiden zijn conform het seizoensverloop. Doorgaans zijn er in april en mei meer biggen beschikbaar, omdat de vraag op de markt iets afzwakt. Een afvlakkende markt is dan het gevolg.
De markt even aanzien
Deze verwachting maakt dat vleesvarkenshouders de markt ''even aanzien''. Een meer afwachtende houding is daar dan het gevolg van. In Duitsland is de biggenprijs, over week 15, met 0,50 euro gestegen tot 62,50 euro per big. Voor week 16 is een zijwaartse trendmelding voorspelt. Deze beweging is logisch te verklaren: vleesvarkens worden op korte termijn niet duurder, terwijl de krapte minder is dan pakweg een maand geleden. Een realistisch scenario is daarom dat de Duitse biggenprijs voorlopig (voor 2017) het hoogste niveau heeft bereikt. Daarmee zou het hoogtepunt in week 15 exact in lijn liggen met de gemiddelde trend over de afgelopen 5 jaar.
Voor week 16 stabiliseert de DCA BestPigletPrice op 59 euro per big. Dit is 10 euro hoger dan de openingsstand in week 1.
Stabilisatie op varkensmarkt continueert
Zoals verwacht stabiliseert de varkensprijs van Vion deze week op 1,73 euro per kilo. Daarmee staat de notering, voor de tweede week op rij, één cent hoger dan het hoogste niveau vorig jaar. Volgens Vion zijn alle afzetmarkten gelijk aan vorige week. Dat betekent dat de vleesmarkt, qua prijszetting, niks inlevert van de paasrally.
De Internetbeurs bevestigt vandaag, dinsdag 18 april, dat de varkensmarkt geen stevige correctie krijgt na Pasen. De eerste graadmeter na de Paasdagen levert dan wel één cent in tot 1,78 euro, maar daarmee komt de bandbreedte met de Duitse varkensprijs niet in gevaar. De Duitse varkensprijs noteert in week 15/16 1,73 euro per kilo. Het verschil is daarmee nog steeds 5 cent, een veilige marge. De verwachting in Duitsland is dat de Nord/West-commissie woensdagmiddag, 19 arpril, de notering ongemoeid laat.