Krimp bij varkens & pluimvee

Melkveehouders houden voervolumes overeind

20 April 2017 - Wouter Baan

De mengvoerafzetcijfers over 2016 laten weinig verassingen zien. Tussen de sectoren tekenen zich behoorlijke verschillen af, maar per saldo bleef het volume nagenoeg gelijk. De totale afzet daalde met 0,3 procent tot 12,4 miljoen ton. Dit blijkt uit cijfers van Nevedi.

8,6

procent

groeide het voervolume in de rundveesector in 2016

De afzet in de varkenshouderij daalde vorig jaar met 5 procent tot 4.7 miljoen ton mengvoer. In de pluimveehouderij daalde het afgezette mengvoervolume met 4,8 procent tot 3 miljoen ton. Het contrast met de rundveesector is groot. Daar steeg het afgezette volume met 8,6 procent tot 4.2 miljoen ton. Volgens Nevedi-directeur, Henk Flipsen, komt het afgezette voervolume overeen met de verwachtingen.

De varkenstapel kromp in 2016 met 4,5 procent tot 11,8 miljoen dieren. De krimp in het voervolume laat zich dus als logisch verklaren. De rundveesector kromp in 2016 met 0,5 procent tot bijna 4,3 miljoen ton. De groei in de afzet van mengvoervolume komt dus niet overeen met de omvang van de veestapel.

Een verklaring voor de forse groei kan de deels mislukte snijmaïsoogst in Noordwest-Europa zijn. Ook lag de prijs van rundveevoeder behoorlijk ver onder het vijfjarig gemiddelde. Wellicht dat dit extra vraag heeft aangezwengeld.

Verwachting 2017
Gezien de impact van het Fosfaatreductieplan gaat melkveehouderij fors terug in dieraantallen. Daarom houdt Nevedi voor 2017 rekening met een krimpend voervolume voor de rundveesector.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden