Voor het eerst in jaren

Varkenshouders investeren in grond

26 April 2017 - Esther de Snoo - 8 reacties

Varkens- en pluimveehouders investeren voor het eerst in jaren weer in grond. Dat zegt Hans Peters, voorzitter van branchevereniging VBO. De reden hiervoor is mestafzet en belegging.

Terwijl rundveehouders zich terug trekken van de grondmarkt, zijn varkens- en pluimveehouders juist een grotere speler aan het worden op deze markt. De rundveehouders investeren momenteel niet meer in grond, omdat zij dit jaar in bedrijfsomvang moeten krimpen. Dat komt door het overschot aan rundveefosfaat. Als melkveehouders al geld over hebben, dan willen zij dit reserveren voor de aankoop van fosfaatrechten in 2018. 

Groeiende groep varkenshouders wil geld beleggen in grond

Beleggen in grond
Daarentegen boeren de intensieve veehouders bedrijfseconomisch zeer goed. Veel varkenshouders benutten de inkomsten om financiële gaten te dichten en te bufferen voor mogelijk mindere tijden. Een groeiende groep wil het geld beleggen in grond. Hans Peters: 'We zien voor het eerst in 5 tot 10 jaar weer varkens- en pluimveehouders op de grondmarkt. De grondaankoop is vooral bedoeld voor eigen gebruik. Denk daarbij aan mestafzet en voor de teelt van ruwvoer.' 

Peters merkt dat banken ook iets soepeler worden met de financiering van grond. De lage rente helpt daarbij. Dit maakt een investering in grond ook interessant. Grond verpachten, levert namelijk meer rendement op dan het geld vast te houden op een spaarrekening. 

Afzet van dunne fractie
Een investering in grond is vooral voor varkenshouders interessant (voor de afzet van mest). Jan Schellekens, adviseur bedrijfsontwikkeling bij Agrifirm Exlan: 'De mestafzet is voor varkenshouders zo duur dat het zelf afzetten van de mest steeds interessanter wordt.' Volgens Schellekens gaat het dan vooral om de afzet van dunne fractie. De grotere varkenshouders scheiden hun mest.

De dikke fractie afzetten, levert doorgaans geen problemen. De afzet van de dunne fractie is daarentegen vaak wel lastig. 'De technieken om stikstof uit de dunne fractie te halen, zijn bedrijfseconomisch niet interessant voor varkenshouders. Het is simpelweg een te kostbare techniek.' De afzet van de dunne fractie in de regio is dan het enige alternatief. 

Daling van prijs is goed instapmoment voor veehouders

Dalende graslandprijzen
Daar komt nog eens bij dat grondprijzen in de veehouderijgebieden dalen. In de tweede helft van 2016 daalde de gemiddelde prijs voor grasland met 1,7 procent. Dat leverde een gemiddelde prijs van 52.300 euro per hectare op. Een goed instapmoment dus voor de intensieve veehouders.

Melkveehouders die in de toekomst wel weer willen en kunnen uitbreiden, moeten niet alleen fosfaatrechten aankopen. Ook moeten zij voldoende grond onder hun bedrijf hebben. Dat is vastgelegd in de Melkveewet (Wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij, van kracht sinds 2016). Deze wet beperkt melkveebedrijven die grondloos willen groeien. 

Onmogelijke vergunningverlening
Het gros van de varkenshouders is gevestigd in Noord-Brabant. Het investeren in stallen is, voor met name intensieve veehouders, een vrijwel onmogelijke opgave geworden. De politiek heeft de vergunningverlening zo'n langdurig en kostbaar traject gemaakt dat het boeren ontmoedigt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
xx 26 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10874272/Varkenshouders-investeren-in-grond]Varkenshouders investeren in grond[/url]
Ik roep het al jaren, een heel verstandige keuze. Eindelijk willen de banken ook eens meedenken.
Abonnee
Bruggink 27 April 2017
Kan iemand mij het uitleggen dat dit financieel uit kan ten opzichte van mest afvoeren.
kalf 27 April 2017
De banken proberen nu op deze manier de grondprijs te redden.Maar deze luchtbel staat al op springen.Vooral doorgaan zo.
Gehaktbal 28 April 2017
Lekker zo door gaan.
Grond blijft de basis onder een bedrijf.
Ook bij varkensboeren.
Als men stopt heeft man altijd nog wat grond om te verkopen.
Alleen maar stallen bouwen is doodlopende weg.
boere 29 April 2017
@gehaktbal, als je grond koopt met de reden dat er in de toekomst waarde onder het bedrijf zit, dan ben je niet echt lekker bezig hoor. Elk jaar 1% rendement op je geinvesteerde geld ongeveer. Dan zijn er toch betere projectjes
john 29 April 2017
boere schreef:
@gehaktbal, als je grond koopt met de reden dat er in de toekomst waarde onder het bedrijf zit, dan ben je niet echt lekker bezig hoor. Elk jaar 1% rendement op je geinvesteerde geld ongeveer. Dan zijn er toch betere projectjes

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst
Maar als je denkt dat grondaankoop max 1% rendement levert ben jij niet helemaal lekker
Als ik alle vrije grondaankoop uit mijn bedrijf bereken kom ik toch echt op meer rendement dan mijn varkensstalletjes
Boere 29 April 2017
Kan ook met historische aanschafwaarde. Maar wanneer in mijn regio nu 70k betaal voor een hectare kom ik niet veel hoger dan een procent. Andere investeringen renderen met 4-8% stukken beter
john 29 April 2017
Boere schreef:
Kan ook met historische aanschafwaarde. Maar wanneer in mijn regio nu 70k betaal voor een hectare kom ik niet veel hoger dan een procent. Andere investeringen renderen met 4-8% stukken beter

Je weet natuurlijk niet of de prijs over 15 jaar 150000 euro is
maar dat wist ik toen ook niet
Johan 30 April 2017
De vaststelling is dat de meeste kleine boertjes met een hoevetje en wat grond, nu een heel mooi aanvullend pensioen hebben als ze hun hoevetje en/of hun gronden verkopen. Ze hebben quasi geen inspanning moeten doen om risicovolle beleggingen te zoeken waar totaal verlies van het kapitaal, nooit ver weg is. Besluit : als je hem zelf kunt gebruiken, was investeren in grond nooit verkeerd en dat zal het ook nooit zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden