Inside: Varkens & Voer

Is er sprake van een keerpunt op de biggenmarkt?

1 Mei 2017 - Wouter Baan

De stemming op de biggenmarkt is net iets anders aan dan in de afgelopen weken. De vraag van vleesvarkenshouders zwakt iets af, waardoor het aanbod direct ruimer aanvoelt. Ligt het aan de gebroken weken, of is er sprake van een keerpunt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De krapte op de biggenmarkt, voert sinds november al, de prijzen op. Door krapte prijken de biggenprijzen op recordniveaus boven de 60 euro per big. Deze krapte is veroorzaakt door hoge oplegdrang onder vleesvarkenshouders, gaten in vaste koppelingen en relatief weinig beschikbare koppels op de vrije markt. Dit was de biggenmarkt in een notendop tot en met april.

Oponthoud op varkensmarkt stagneert biggenhandel

Ondertoon iets anders 
Met de start van de meimaand heeft de goede stemming op de biggenmarkt een meer gematigde ondertoon gekregen. Handelaren melden een afzwakkende vraag, zowel in Nederland als daarbuiten. Aantallen staan niet zozeer onder druk, maar er is meer sprake van prijsdruk. Vanuit Spanje wordt terug geboden en ook de afzet naar Polen schakelt een tandje terug. In Noordwest Europa (Benelux en Duitsland) merkt de biggenhandel de gevolgen van de uitgevallen slachtdagen vanwege Koningsdag en Dag van de Arbeid. Hierdoor zijn er minder varkens afgeleverd, waardoor de opleg van nieuwe biggenkoppels op zich laat wachten.

BPP onveranderd 
Houdt de biggenmarkt op de huidige niveaus stand, of is er prijsdruk op komst? Dat is de cruciale vraag, waarover de meningen nog uiteenlopen. Volgens enkele handelaren neigt de biggenmarkt tot zakken. Dit is ook in lijn met het traditionele seizoensverloop op de kalender. Anderen bestempelen het ''oponthoud'' als een gevolg van de gebroken weken op de varkensmarkt. Eén ding is wel zeker: een verdere prijsverhoging is voorlopig niet aan de orde. 

Voor week 18 blijft de DCA BestPigletPrice staan op 59 euro per big. Dit is lijn met andere mutaties in Europa. De Duitse Nordwest-commissie heeft vandaag,1 mei, geen biggenprijs naar buiten gebracht. Dit vanwege Dag van de Arbeid. 

Varkensprijs Vion haakt aan 
In navolging van de Duitse varkensprijs en de DCA Beursprijs 2.0 plust de varkensprijs van Vion ook met 3 cent tot 1,79 euro. Volgens Vion zijn de oplopende varkensprijzen minder makkelijk door te voeren op de vleesmarkt dan voor Pasen het geval was. Buiten Europa zorgt, beduidend lager geprijsd Amerikaans varkensvlees, voor prijsdruk. Toch gaat Vion mee omhoog. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden