Winstgevend is de varkensprijs in de Verenigde Staten nog niet. Toch zijn Amerikaanse analisten hoopvol gestemd voor een spoedig herstel. Met de zomermaanden op komst stagneert het aanbod, terwijl de vleesprijzen juist aantrekken. Voor Europese exporteurs is dat een gunstige ontwikkeling.
De belangrijkste varkensprijs in de VS, de Iowa/Minnesota notering, noteerde afgelopen februari toen varkens werden uitbetaald boven de 1,60 dollar per kilo nog op een redelijk niveau. Daarna volgde een flinke prijsval. Het voorlopige dieptepunt bereikte de markt eind april, namelijk 1,18 dollar. In de eerste week van mei wordt echter alweer boven de 1,30 dollar per kilo genoteerd. Deze prijsontwikkeling is belangrijk voor de stemming in Europa, aangezien de vleesprijzen met elkaar corresponderen op de wereldmarkt.
De prijsdip van deze winter is een gevolg van een kwakkelende vleesmarkt. Een recordhoge varkensstapel drijft de slachtcijfers al 30 weken circa 5 procent boven het langjarig gemiddelde. Illustrerend voor kwakkelende opbrengsten op de vleesmarkt zijn de varkensbuiken. De prijs van dit onderdeel, wat zo’n 16 procent van het karkas bedraagt, is sinds januari met circa 1,80 dollar gedaald tot 2,60 dollar per kilo. Dit drukte de Amerikaanse varkensmarkt in een neerwaartse richting. Doorgaans noteert de varkensprijs vrij stabiel in de eerste maanden van het jaar. Dat was dit jaar duidelijk niet het geval.
Varkensprijs ontspant, weerstand blijft
De varkensmarkt is eind april afgeketst op 1,18 dollar. Een paar dagen later, dinsdag 2 mei, noteerde de Iowa/Minnesota notering alweer 1,31 dollar (zie grafiek). De reden? De vleesmarkt trekt iets aan, terwijl het aanbod richting de zomermaanden juist iets terugloopt. Dit is in lijn met de seizoenstrend die ieder jaar terugkeert. De termijnmarkt voor varkens voorspelt deze trend eveneens.
Ondanks dat de prijzen nu aantrekken, blijft het aanbod ruim. Analisten verwachten dat het aantal slachtingen wekelijks tussen de 2,1 miljoen en 2,6 miljoen varkens blijft bewegen. Dat is ver boven het langjarig gemiddelde. Naarmate het vordert, nemen de aantallen toe. Minder slachtingen in de zomer, in combinatie met betere vleesprijzen, maakt dat de Amerikaanse varkensmarkt voorlopig potentie heeft tot stijgen. Zeker als de goede exportcijfers standhouden. Echter, als de herfst zich aandient, neemt de prijsdruk logischerwijs toe. Althans, zo leeft de verwachting.
Herstel belangrijk voor Europa
Voor de Europese varkensmarkt is het belangrijk dat de Amerikaanse varkensmarkt ontspant. Qua volume loopt de Europese export goed weg bij Europese exporteurs. Slachterijen klagen wel over prijsdruk. Vooral de lage varkensprijs in de Verenigde Staten drukt de stemming op de wereldmarkt. Het gat tussen Europese varkensprijzen en andere belangrijke spelers (Brazilië, Canada en de VS) is flink opgelopen (zie grafiek). Nu de varkensprijs in de VS weer aantrekt, wordt het verschil in elk geval niet groter.
Veel slachtcapaciteit in aanbouw
In de staten Iowa, Minnesota, Missouri en Michigan breiden de slachterijen flink uit. In de periode tot 2018 neemt de totale slachtcapaciteit per saldo met circa 10 procent toe. De uitbreidingsplannen zijn in totaal goed voor 11,6 miljoen extra slachtingen per jaar. Vorig jaar werden er ruim 117 miljoen varkens geslacht in Amerika.
Ondanks de extra haken verwachten analisten dat de bezettingsgraad bij slachterijen ook in 2018 hoog zal zijn. De varkensstapel is groeiende en de voerkosten zijn laag. De Amerikaanse varkenssector moet dus op zoek naar extra plaatsingruimte. Dit om de prijsvorming, voor zowel producent als slachterij, winstgevend te houden.