Een vriendelijke stemming kenmerkt de Europese varkensmarkt. Nederlandse slachterijen volgden deze week de verhoging die de Duitse varkensprijs vorige week wegzette. Een tweede verhoging behoorde in Duitsland echter niet tot de mogelijkheden. Ook de DCA Beursprijs 2.0 maakt een pas op de plaats.
Met de Dag van de Arbeid op komst (1 mei) zag de Nord/West-commissie vorige week (wk. 17) toch ruimte om de ‘Vereinigungspreis’ met 3 cent te verhogen tot 1,76 euro per kilo. Vanwege deze feestdag is er maandag niet geslacht en dat heeft invloed op de markt.
Slachterijen gesloten
Ook in andere landen, waaronder Frankrijk, waren slachterijen gesloten. Dit maakt dat het aanbod deze week wat is opgehoopt en ruimer uitpakte. Een gelijkblijvende varkensprijs in Duitsland was daarom een logisch gevolg. In Frankrijk leidde dit zelfs tot krappe verlagingen. Slachterijen maakten van de gelegenheid gebruik om hun marges enigszins te herstellen. Dit meldden Franse media.
De Internetbeurs van vrijdag 5 mei, noteerde iets vriendelijker door een verhoging van 1 cent ten opzichte van afgelopen woensdag, waardoor de 1,84 euro werd aangetikt. Alle aangeboden partijen (14 stuks) werden verhandeld. De prijsrange waarbinnen de handel heeft plaatsgevonden bewoog tussen 1,805 euro en 1,860 euro.
Vleesmarkt
De snel stijgende varkensprijzen in Europa zorgen verderop in de keten voor problemen. De vleesproducenten en worstmakers worden al geruime tijd geconfronteerd met stijgende inkoopprijzen. In Duitsland staat bij sommige bedrijven zelfs het water aan de lippen. Een pittige uitdaging is om de aangetrokken inkoopprijzen door te vertalen naar supermarkten en andere afnemers. Een krap aanbod maakt dat de varkensmarkt nog altijd de potentie heeft om door te stijgen. Wel kan geconstateerd worden dat de ruimte niet oneindig is en dat de weerstand toeneemt.
Nederlandse varkensmarkt
De ondertoon op de varkensmarkt is positief. De volle slachtweek was meer dan welkom om de varkens, die werden doorgeschoven, geslacht te krijgen. Toch heeft niet iedere handelaar deze week de varkens kunnen plaatsen, waardoor er ook deze week nog varkens moeten worden doorgeschoven.
Over de verwachtingen van de Duitse varkensprijs voor de komende week, lopen de meningen uiteen. Geluiden dat Tönnies de prijs wil laten zakken worden waargenomen, maar daar wordt van gezegd dat dit niet echt voor de hand zal liggen. Mogelijk wil Tönnies daarmee aangeven dat ze op zoek zijn naar varkens, maar dat het aanbod maar moeizaam los wil komen. Door een prijsverlaging te suggereren, kan het aanbod van varkens mogelijk worden losgeweekt.
Of het anderzijds realistisch is om te denken dat Duitsland de 1,80 euro zal gaan aantikken, zal woensdag 10 mei moeten blijken.
Aanbod varkens moet het gaan doen
De 3 cent verhoging van de DCA Beursprijs 2.0 voor week 18 wordt door de slachterijen als stevig ervaren. In de vleesverkopen was het niet mogelijk om deze stijging op te halen. Ook de nieuwe contracten die met China zijn afgesloten, worden gerealiseerd op lagere prijsniveaus. Het aanbod van varkens zal de komende tijd aanwijzingen moeten geven welke kant het met de varkensprijzen op zal kunnen gaan.
Doordat het aanbod van varkens de komende week voldoende is, maakt de DCA Beursprijs 2.0 in week 19 met 1,71 euro per kilo voor de geslachte varkens een pas op de plaats. De prijs van levende varkens noteert met 1,35 euro eveneens onveranderd.