Inside: Varkens & Voer

Biggenmarkt eerder omlaag dan omhoog

15 Mei 2017 - Wouter Baan

De stemming op de biggenmarkt is langzaam aan het verschuiven. Van overschrijdende tekorten is al lang geen sprake meer. Van teveel biggen evenmin. De markt is in balans, al tekenen de eerste haarscheurtjes zich voorzichtig af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als vorige week is de biggenmarkt in één zin samen te vatten: een stabiele markt met een prijshoudende stemming. Uiteraard speelt er op de achtergrond meer. Sommige partijen melden zelfs de eerste tekenen van een overaanbod. Dit is echter niet representatief voor de gehele markt. Daar zijn vraag en aanbod redelijk in balans. De wegvallende vraag uit Spanje en Italië is redelijk makkelijk te plaatsen bij Nederlandse vleesvarkenshouders. Handelaren die worden gehoord maken geen melding van koppels die overblijven.

Buitenland biedt 2 euro terug 

Buitenland biedt terug
In Duitsland blijft de biggenprijs in week 19 onveranderd steken op 63 euro. De verwachting is dat deze prijs zich in week 20 handhaaft. Ook in Duitsland neemt het aanbod verder toe, maar de vraag kan het extra volume aan. In het zuiden van Europa, zoals Spanje, brokkelt de notering wel af. De Spaanse biggenprijs (á 20 kilo) ging vorige week met 1,50 euro terug tot 55 euro. De Spaanse biedingen voor Nederlandse biggen zijn onder de prijs, maar dit tast de noteringen voorlopig niet aan. Ook in week 20 blijft de DCA BestPigletPrice staan op 59 euro per big.

Vorig jaar begon de biggenmarkt aan een seizoensafwijkende prijsspurt. Medio mei noteert de biggenmarkt op recordhoogtes en worden meldingen gedaan van lagere prijzen. Dit kan overigens nog wel even duren, aangezien in de toeslagen hier en daar nog ruimte zit.  

Deense biggenexport blijft van kracht
In het eerste kwartaal van dit jaar gingen 3,38 miljoen biggen de Deense grens over. Dat is een plus van 1,2 procent ten opzichte van 2016. Door de exportdrift schrijft het aantal vleesvarkens, vanaf 50 kilo, een min op van maar liefst 8,1 procent. Deze cijfers zijn gebaseerd op de telling van 1 april jongstleden.

Tican pareert aanval Danish Crown met eigen premie 

De Deense slachterijen doen verwoede pogingen om biggen in eigen land te houden. In navolging van Danish Crown heeft ook concurrent Tican, de Deense dochter van Tönnies, een toeslag uitgeschreven van ruim 8 cent per kilo. Danish Crown probeert nieuwe leveranciers te lokken met een premie van 4 cent per kilo. Tican tracht dit te dwarsbomen.   

Varkensprijs Vion
Zo stabiel als de biggenmarkt, zo stabiel noteert ook de varkensprijs van Vion. Voor de derde week op rij noteert ’s lands grootste slachterij 1,79 euro. De slachterij kan naar eigen zeggen putten uit een ruim aanbod van zware varkens. Wel zet de vleesmarkt (voorstuk) opnieuw een stap terug. Vorige week gingen de schouders 3 cent terug in prijs. Volgens Vion zet prijsdruk op de schouders en nekken door. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden