Extra slachtcapaciteit

Amerikaanse varkensprijs stijgt pijlsnel

17 Mei 2017 - Wouter Baan

De Amerikaanse varkensmarkt klimt snel op uit een diep prijsdal. De Iowa/Minnesota-notering is sinds eind april al met bijna 40 dollarcent gestegen, en nadert niveaus waarbij varkenshouders prima rendementen kunnen schrijven.

De reden van de prijsstijging heeft te maken met het varkensaanbod in de Verenigde Staten. Traditioneel gezien neemt het aantal slachtingen af, naarmate het voorjaar zich aandient. Dat is ook dit jaar weer het geval. Daarbij neemt de binnenlandse vleesmarkt meer volume af, wannneer de temperaturen stijgen.  

1,55

dollar

noteert de varkensprijs halverwege mei

Notering verrast
Eind april noteerde de Amerikaanse varkensprijs nog 1,18 dollar per kilo. Die notering sloot vrijdag 12 mei echter flink hoger, namelijk op 1,55 dollar per kilo. De Amerikaanse varkensprijs is een dagprijs. Dit betekent dat de markt in relatief korte tijd behoorlijk kan schommelen. De Amerikaanse markt is dan ook een stuk speculatiever dan de markt hier in Europa.

Vleesmarkt biedt ruimte
Op basis van de karkasprijs, die medio mei om en nabij de 83 dollar prijkt, behalen slachterijen een bruto marge van 15 dollar per varken. Daarom verwachten analisten dat de varkensprijs de potentie heeft om verder door te stijgen. Gedurende de zomermaanden is een varkensprijs omstreeks de 1,80 dollar per kilo haalbare kaart. Dit is een wenselijke koersontwikkeling voor de Europese varkenssector, aangezien beide grootmachten concurreren op de wereldmarkt. Vooral in Azië.

Van de geplande uitbreiding, van extra slachtcapaciteit, worden de eerste fabrieken momenteel operationeel. Vleesverwerker Prime Pork is in Windom (Minnesota) gestart met het slachten van zo’n 6.000 extra varkens per dag. In totaal wordt de slachtcapaciteit dit jaar met circa 7,1 miljoen varkensplaatsen opgerekt.

Steeds prominenter aanwezig op de wereldmarkt 

Wereldmarkt belangrijker
Tegenover een recordhoge varkensstapel staat dus extra slachtcapaciteit. Dit betekent wel dat Amerika nog prominenter aanwezig zal zijn op de wereldmarkt. In de eerste 19 weken van dit jaar werden er in totaal 43,7 miljoen varkens geslacht. Dat is een plus van 2,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De vleesproductie steeg met 2,2 procent tot ruim 4.2 miljoen ton. In maart exporteerde de VS in totaal 227.000 ton, een plus van 16 procent ten opzichte van vorig jaar.

Nu de Amerikaanse varkensprijs aantrekt, hebben Europese exporteurs van varkensvlees logischerwijs minder last van prijsdruk. Voor de plaatsingsruimte moet wel meer gevochten worden, gezien de stijgende exportcijfers van varkensvlees in de Verenigde Staten. 

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de DCA BestPigletPrice en de DCA Beursprijs 2.0, inclusief marktanalyses speciaal voor abonnees? Klik dan hier

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden