China is een belangrijke pijler voor het fundament van de Europese varkensprijzen. De export van varkensvlees naar China is in 2016 enorm snel gestegen en ook dit jaar worden er flinke hoeveelheden verscheept. De vraag is echter of de Europese exportcijfers overeind kunnen blijven nu de Chinese varkensstapel onverwacht groeicijfers schrijft.
2016 was een gouden jaar voor China. Extreme tekorten creëerden recordhoge varkensprijzen, waarbij lokale producenten marges realiseerden van meer dan 100 dollar per varken. Ook Europa profiteert van de geslonken varkensstapel in China. Deze vraag zwakt nu waarschijnlijk af, omdat de Chinese varkensstapel dit jaar met 2 procent groeit. Die trend is al enige tijd af te lezen aan de varkensprijs in China.
Krimp gestopt
Tussen 2014 en 2017 kromp de Chinese zeugenstapel met 12,5 miljoen tot 37,5 miljoen dieren. Aan deze stevige krimp is een einde gekomen. Door de goede rendementen zijn Chinese varkenshouders weer volop bezig met investeren, uitbreiden en opleggen. Per saldo wordt er dit jaar gerekend met een productietoename van ruim 3,5 procent tot 53,7 miljoen ton. De import van varkensvlees krimpt hierdoor met ruim 4 procent tot 2,3 miljoen ton. Historisch gezien is dit nog steeds extreem veel.
Het is niet waarschijnlijk dat China op korte termijn zelfvoorzienend is. Dat gaat naar verluidt nog jaren duren. Een positief aanknopingspunt voor de Europese export is dat de consumptie van varkensvlees ook groeit. Dit jaar groeide die namelijk met ruim 3 procent tot 55,8 miljoen ton.
Voorlopige prognose 2017:
Symbolisch voor de verwachte groei zijn de uitbreidingsplannen van Wen’s, volgens zeggen de grootse varkensintegratie in China. Dit bedrijf wil de productie in 2 jaar tijd met 17 miljoen dieren opvoeren tot 27,5 miljoen varkens. Ook andere integraties hebben ambitieuze groeiplannen. Milieumaatregelen in het zuiden van China worden gepareerd door de productie te verplaatsen naar andere delen in het land. Vooral het noorden van China is in trek. In totaal telt China zo'n 450 miljoen varkens. Dat is 60 procent van het totaal aantal varkens in de wereld.
Zeugenproductiviteit neemt toe
Daarbij neemt de zeugenproductiviteit toe. Althans, dat voorspellen verschillende analisten. Het landelijk gemiddelde noteert momenteel een productie van 17 biggen per zeug per jaar. De technische resultaten bij professionele Chinese varkensbedrijven zijn vergelijkbaar met Nederland. De worpgrootte bij deze bedrijven bedraagt ongeveer 13 tot 14 biggen. De ondergrens van de technische resultaten ligt in China wel beduidend lager. Hier is nog veel vooruitgang te boeken.
Varkensprijs onderuit
De Chinese varkensprijs is sinds januari in een vrije val terecht gekomen. In pakweg 3 maanden tijd heeft de notering voor levende varkens, omgerekend, zo’n 50 cent ingeleverd tot onder de 2 euro per kilo. De verwachting is dat de dalende teneur verder doorzet in de komende maanden. Mocht de ingezette trend doorzetten, dan wordt een einde van de winstcyclus in 2018 verwacht.