Zienswijze ingediend

Jansen: 'Wet veedichte gebieden overbodig'

23 Mei 2017 - Wouter Baan

De POV plaatst kanttekeningen bij de Interimwet 'veedichte gebieden'. Deze wet wil staatssecretaris Martijn van Dam nog voor de zomer naar de Tweede Kamer sturen. Volgens POV-voorzitter Ingrid Jansen slaat dit wetsvoorstel de plank op verschillende punten mis. 

Het wetsvoorstel geeft de provincies meer bevoegdheden om grenzen te stellen aan de omvang van de veehouderij. Een mogelijkheid is dat er een grens wordt gesteld aan dieraantallen. Volgens Jansen is het accent in de wet verschoven van gezondheidsrisico’s voor omwonenden, naar de kwaliteit van de leefomgeving. Daarom heeft de NVV en LTO Varkenshouderij maandag 22 mei een zienswijze ingediend.

Er zijn al tal van andere wetten 

Tal van wetten
Volgens Jansen is een nieuwe wet overbodig. Daarmee doelt de POV-voorzitter op reeds bestaande wetgeving als de Meststoffenwet, Wet milieubeheer, Wet geurhinder en andere wetgeving. Deze wetten volstaan om de effecten van de veehouderij te reguleren. 'Nog een wet is dus onnodig', aldus Jansen. 

Daarbij krijgen provincies in deze wet vrij spel. In theorie zou een provincie kunnen besluiten om het aantal landbouwdieren tot nul te beperken, omdat de voorwaarden ontbreken. Ook is de wet in strijd met Europese verdragen, zoals de Werking van de Europese Unie (VWEU). Dit verdrag heeft als doel om de productiviteit van de landbouw te stimuleren en markten te stabiliseren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden