Inside: Varkens & Voer

BestPigletPrice kraakt, maar breekt niet

29 Mei 2017 - Wouter Baan

De houdbaarheidsdatum van recordhoge biggenprijzen nadert. Een seizoensmatig ruimer aanbod en gebroken weken maken creëren stevige prijsdruk. Dit komt met name tot uiting op de vrije markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De situatie op de biggenmarkt is min of meer hetzelfde als in de afgelopen week. De handelaren melden prijsdruk op de vrije markt, waar het biggenaanbod gestaag oploopt. In toenemende mate leeft weerstand tegen de recordhoge biggenprijzen, waarover ook nog eens forse toeslagen moeten worden betaald. De druk op de vrije markt is echter niet representatief voor de gehele markt, want de afzet binnen vaste koppelingen verloopt beduidend beter.

Duitsland geeft geen krimp en Spanje zakt weg

Tegenover een seizoensmatige toename van het aanbod staat een goede vraag. Daarom hield de Duitse biggenprijs vrij gemakkelijk stand in de afgelopen week. Voor deze week is eveneens een onveranderde trendmelding afgekondigd. Ook een reeks aan gebroken weken zorgt ervoor dat het aanbod ruimer aanvoelt. Wanneer Tweede Pinksterdag achter de rug is, volgt een periode waarin de agenda de markt niet tegenwerkt. Wellicht kan dan de druk op de vrije markt dan iets gaan afnemen.

BestPigletPrice onveranderd, maar fundament kraakt
Voor aankomende week blijft de DCA BestPigletPrice staan op 59 euro. Wel moet gesteld worden dat het fundament onder prijs steeds brozer wordt. De toeslagen vormen een reden dat de prijzen nog kunnen blijven staan. Volgens sommige partijen zijn die in de markt dusdanig opgelopen dat daar nu eerst aan gesleuteld moet worden, alvorens de basisprijs in beweging kan komen. Wel moet gesteld worden dat de markt te zwak is om de DCA BestPigletPrice te voorzien van een prijshoudende stempel.

Onveranderd, maar niet prijshoudend 

In Spanje zit de biggenprijs (20 kilo) midden in een negatieve spiraal. Afgelopen week ging de prijs opnieuw met 2 euro omlaag tot 51 euro. Aangezien de noteringen in Noordwest-Europa staan blijven, wordt het verschil steeds groter. Wellicht dat het oplopende verschil de Spaanse biggenprijs kan afremmen. Ondanks een afzwakkende vraag blijft Spanje afhankelijk van import.

Varkensprijs Vion onveranderd
De varkensprijs van Vion blijft onveranderd steken op 1,82 euro. Tegenover een vragende retailmarkt in Europa, staat de vleesindustrie geen verhoging toe. Ook de export van slachterijen ervaart tegenwind door een sterker wordende euro en door collega-exporteurs uit Amerika die met grote volumes de wereldmarkt bestormen. Volgens Vion is er sprake van een normaal aanbod aan zware vleesvarkens.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden