Onderzoek NVV van invloed

Dijksma past geurnormen niet aan

2 Juni 2017 - Kimberly Bakker

Staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de landelijke geurnormen niet aanpassen. Het onderzoek naar geurhinder van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is daarbij van invloed geweest. 

'Het onderzoek van de NVV heeft geen betrouwbaar verband kunnen leggen tussen de hinderbeleving en de geurbelasting. Daarmee versterkt het onderzoek de conclusie van het RIVM', meldt Dijksma in haar besluit. 'Verder onderzoek naar de relatie tussen geurbelasting en hinder op landelijke schaal is daarom niet zinvol.' 

Blij dat onderzoek NVV heeft bijgedragen

POV tevreden
De Producenten Organisatie Veehouderij (POV) is tevreden met deze beslissing. 'Wij zijn blij met het besluit van de staatssecretaris én met het feit dat het onderzoek van de NVV hieraan heeft bijgedragen', aldus Ingrid Jansen van de POV.

De NVV gaf het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het gespecialiseerde studiebureau Olfascan de opdracht voor het geuronderzoek. De vakbond vermoedde al dat geurhinder tegenwoordig minder voorkomt dan aanvankelijk werd aangenomen. 

Tevens meende de NVV dat het huidige gebeurbeleid in Nederland is gebaseerd op gedateerde rekenmodellen. 'De vermoedens van de NVV zijn met dit rapport bevestigd. Het is dus terecht dat Dijksma dit rapport mee heeft genomen in haar besluit om de landelijke normen niet aan te passen', aldus Jansen. 

Onderzoekresultaten
Uit het onderzoek van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders bleek dat de omwonenden nauwelijks geurhinder ervaren van de omliggende veehouderijen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 96,8 procent van de ondervraagden geen hinder ervaart van de geur. Ook bleek dat 96 procent 'tevreden tot zeer tevreden' is over de eigen leefomgeving. 

Onder leiding van oud-staatssecretaris Co Verdaas

Werkgroep betrekt rapport
Het rapport van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders is betrokken geraakt bij de evaluatie van de Wet geurhinder en veehouderij door een werkgroep. Die werkgroep staat onder leiding van oud-staatssecretaris van Economische Zaken, Co Verdaas. Ook vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Interprovinciaal Overleg (IPO), LTO Nederland, GGD GHOR Nederland, Milieufederaties en afgevaardigden van burgergroeperingen maken deel uit van de werkgroep. 

POV blijft overleggen
De POV blijft nog wel in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het verkleinen of verlagen van de geurpluimen en de daaraan gekoppelde normen. Ook zal de POV zich bezig blijven houden met uniformering van de normen in de Europese Unie. 'Deze laten nu nog te grote verschillen zien', aldus Jansen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden