Inside: Varkensmarkt

DCA BestPigletPrice opnieuw in het rood

19 Juni 2017 - Wouter Baan

De druk van een toenemend aantal vrije koppels op de biggenmarkt neemt serieuzere vormen aan. Wat betekent dit voor de DCA BestPigletPrice?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland, de belangrijke exportmarkt voor Nederlandse biggen, is de biggenprijs vorige week blijven staan op 63 euro. Ook voor deze week is deze prijs als trend gecommuniceerd. Ondanks de onveranderde prijzen is de stemming op de Duitse biggenmarkt aan het veranderen. Er zijn geluiden zijn te horen waarbij vleesvarkenshouders terughoudender worden met opleggen. De toenemende onzekerheid of recordhoge bigkosten zich in oktober terugbetalen, is het argument voor de toenemende weerstand.

Hoelang houdt de Duitse biggenmarkt stand?

De Duitse biggenmarkt is nu nog overwegend in balans, maar dat kan dus snel gaan overhellen naar een (licht) overaanbod. Wanneer de toenemende terughoudend in Duitsland serieuzere vormen aanneemt, gaat dit gegarandeerd merkbaar worden in Nederland. De vraag vanuit Spanje en Italië wordt beschreven als ‘tam’ en ‘traag’. Dit heeft tot gevolg dat de Duitse afzetmarkt nog belangrijker is geworden.

Vrije biggen drukken stempel op markt
In Nederland merken handelaren in toenemende mate de gevolgen van de stoppersregeling. Door deze regeling neemt het aantal dierplaatsen in de stallen af. De biggenkrapte dit voorjaar heeft de gevolgen van deze regeling wekenlang gecamoufleerd, maar dat is nu voorbij.

De druk op de vrije markt heeft daarnaast ook uitstraling op de handel binnen vaste koppelingen. Vleesvarkenshouders krijgen regelmatig ‘goedkopere’ vrije biggen aangeboden, zo wordt vermeld. Hierdoor doen uitverkoopverhalen de ronde met als gevolg dat de betalingsbereidheid binnen vaste koppelingen minder wordt.

Illustratief is de biggenprijs van Vion, die vorige week met 2 euro onderuitging tot 61,50 euro. De DCA BestPigletPrice gaat over 2 weken eveneens met 2 euro terug in prijs. Net als vorige week daalt de notering met één euro, waarmee de BPP in week 25 uitkomt op 57 euro per big.

1,82

euro

blijft de roepprijs bij Vion 

Varkensprijs Vion onveranderd
Het krappe varkensaanbod weet de varkensprijs van Vion niet omhoog te stuwen. Volgens Vion heeft het krappe aanbod alleen een stuttend effect. De prijs blijft namelijk steken op 1,82 euro. Het zijn de stroeve afzetmogelijkheden op de vleesmarkt die de weg naar hogere varkensprijzen blokkeert. Het voorstuk loopt terug in prijs, terwijl er minder kopers zijn te vinden die hammen afnemen. In het zuiden van Europa zijn de hammen nog enigszins te slijten, al neemt ook daar de weerstand toe.

Vion ziet dus geen mogelijkheden om de DCA Beursprijs, die vrijdag met 2 cent steeg tot 1,76 euro, te volgen. Als de Duitse varkensprijs woensdag 21 juni omhoog gaat, wordt het hanteren van onveranderde prijzen waarschijnlijk moeilijker. Handelaren melden namelijk dat slachterijen moeite hebben om de haken vol te krijgen. Varkens die vandaag (19 juni) zijn aangeboden, worden alsnog vlot opgenomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden