De Duitse varkensmarkt verschuift al enkele weken op een prijsniveau van 1,81 euro per kilo. Ruimte voor een prijsstijging was er niet of nauwelijks. Inmiddels is de Internetbeurs echter met 3 cent gestegen en dit wakkert de hoop aan voor een hogere varkensprijs in Duitsland. In theorie doen zich 3 mogelijkheden voor.
Met uitzondering van Zuid-Europa en Nederland, blijven de varkensprijzen in Europa steken op gelijke niveaus. In de ISN-prijsvergelijking stijgt Nederland deze week met 2 cent tot 1,72 euro. Dat is een beweging die voortkomt uit de prijsstijging van de DCA Beursprijs 2.0, die vrijdag 16 juni met 2 cent steeg tot 1,76 euro. De varkensprijs van Vion bleef maandag 19 juni staan op 1,82 euro.
De Spaanse varkensprijs boekt deze week een plus van 2 cent, tot afgerond 1,86 euro. In de Italiaanse varkensmarkt zit de meeste muziek, gezien de stijging van 5 cent tot 1,94 euro.
Bandbreedte doorbroken
De prijsstijgingen in Nederland, Spanje en Italië weerspiegelen enige prijsreuring in Europa. Ook de Internetbeurs, de graadmeter van de Duitse varkensmarkt, is sinds afgelopen vrijdag aan het plussen geslagen. Over de laatste 2 handelsdagen is de notering met 3 cent gestegen tot 1,89 euro. Daarmee is het verschil met de ‘Vereinigungspreis’ opgelopen tot 8 cent. Doorgaans bedraagt de bandbreedte tussen beide noteringen circa 6 cent. Dit betekent dat in theorie de weg openligt voor een hogere Duitse varkensprijs.
Onveranderd tot plus 0,02 euro
Op basis van het krappe varkensaanbod is een prijsstijging mogelijk. Wel is de vraag of de Duitse slachterijen daarin mee willen gaan, gezien de druk op de vleesmarkt. De Nord/West-commissie heeft tot woensdagmiddag 21 juni 14.00 uur de tijd om zich te beraden op een verhoging.
Aan de vooravond variëren de opties van onveranderd tot plus 0,02 euro per kilo. In de laatste week van mei besloot de Nord/West-commissie, op basis van een hogere Internetbeurs, de varkensprijs met 0,01 euro tot verhogen tot het huidige niveau van 1,81 euro.