Aldus CEO Vion

'Geen sector zo transparant als de varkenssector'

27 Juni 2017 - Wouter Baan

De door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gesuggereerde misstanden binnen Nederlandse slachterijen vinden niet plaats bij Vion. Zo verzekert Francis Kint, CEO bij Vion, op BNR Nieuwsradio.

Tevens stelt Kint dat varkensvlees een prijsgedreven, internationale, commodity is, afkomstig uit een heel transparante sector. Volgens de CEO heerst er momenteel een belangrijk maatschappelijk debat rond het thema dierwelzijn binnen slachterijen. Om dierwelzijn te kunnen garanderen zijn infrastructuur, personeel en toezicht de 3 belangrijkste principes, stelt Kint.

Met infrastructuur doelt hij op moderne stalruimte en een gedegen slachtlijn. Het houden van toezicht gebeurt binnen Vion onder meer door camera’s, audits en objectieve waarneming door de NVWA.

Voedselveiligheid belangrijkste thema

Zorg voor 100 miljoen cosumenten
Naast dierwelzijn spelen er meer maatschappelijke thema’s. Volgens Kint staat voedselveiligheid bovenaan het prioriteitenlijstje bij Vion, gevolgd door dierwelzijn en transparantie. ''Dagelijks eten 100 miljoen consumenten vleesproducten die geproduceerd zijn door Vion'', zo schetst Kint de verantwoordelijkheid van Vion. Daarom worden bijvoorbeeld de resultaten van de audits openbaar gemaakt.

Prijstransparantie uniek
Ook naar varkenshouders is Vion transparant. Daarmee doelt Kint op de varkensprijs die Vion wekelijks publiceert. ''De varkensketen is de enige industrie die ik ken waar de aankoopprijzen zo transparant zijn als hier.'' Overigens is Vion volgens Kint geen prijszetter in de sector. ''De varkensprijs wordt bepaald in Noordwest Europa en wij zijn daar één van de spelers.''  

8

procent

van de Chinese import van varkensvlees is afkomstig van Vion 

In 5 jaar tijd versleet Vion 4 bestuursvoorzitters. Inmiddels zit Kint alweer 2 jaar op zijn positie. Volgens Kint trof hij bij zijn aantreden geen bedrijf aan dat in slechte staat verkeerde. De zwarte cijfers die Vion sinds 2 jaar weer schrijft, zijn volgens Kint onder meer te danken aan de vraag uit China. ''Van de totale Chinese import van varkensvlees is 8% afkomstig van Vion'', aldus Kint die daarmee de sterke positie van de slachterij in Azië voorrekent.

Vlees is commodity                                                                                   
Kint ziet in de vleessector parallellen met de groente- en fruitsector, waar hij in het verleden actief was. Beide sectoren produceren uitwisselbare commodity’s en zijn daarmee ''vecht-industrieën''. Het verschil moet worden gemaakt in klantcontacten, waar ook ter wereld. Volgens Kint heeft Vion geen reputatie van vleesmerken te verdedigen. Al voelt Vion wel de verantwoordelijkheid voor de reputatie van vleesmerken verderop in de keten. Dit omdat de slachterij de grondstoffen levert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden