Wijziging betalingssysteem

Tönnies kort handelaar op de varkensprijs

5 Juli 2017 - Wouter Baan

Slachterij Tönnies gooit opnieuw het uitbetalingssysteem op de schop. Vanaf volgende week maandag, 10 juli, wordt 0,2% van de varkensprijs ingehouden. Dit is nodig om het uitbetalingstermijn van maximaal 5 dagen te kunnen blijven hanteren.

Nadelig voor varkenshandel

Al meer dan 10 jaar lang hanteert Tönnies een uitbetalingstermijn van maximaal 5 dagen. Deze krappe deadline is een risico voor de slachterij, want het vergt voorfinanciering. Daarom eist Tönnies nu een tegenprestatie van haar leveranciers. Op basis van de actuele varkensprijs van Tönnies, €1,81 per kilo in week 27, betekent dat op elk varken circa 54 cent wordt ingehouden, wat gelijk is aan 0,2% per varken. 

Nadelige maatregel
In praktijk is de korte betalingstermijn een voordeel voor varkenshandelaren. De marges binnen de varkenshandel zijn al krap en worden dus nog krapper. Volgens de ISN, de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders, pakt de zet van Tönnies nadelig uit voor varkenshandelaren en varkenshouders. 

De wijziging in het uitbetalingssysteem is de tweede maatregel in korte tijd. Halverwege juni kondigde Tönnies aan te gaan korten op beren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden