Boerenbusiness analyse

Wat zijn de gevolgen van de Brabantse plannen?

6 Juli 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 15 reacties

De voorgenomen voorstellen zijn een enorme verzwaring van de eisen aan de veehouderij in Brabant. Dit werkt niet mee aan goed ondernemersklimaat in Brabant. Veehouders die altijd voorop hebben gelopen worden nu afgestraft. 

Veehouders die de afgelopen jaren fors hebben geïnversteerd in dierenwelzijn, moeten nu opnieuw fors gaan investeren. Voor veehouders zijn het dan ook zeer demotiverende plannen. Zij moeten namelijk extra kosten maken die niet worden terugverdiend. De POV waarschuwde het provinciebestuur voor de kans op schadeclaims van veehouders. Zij ziet voldoende juridische grondslagen om deze plannen aan te vechten.

POV twijfelt aan juridische grondslag

De Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant hebben een voorstel gepresenteerd dat moet leiden tot een zorgvuldige veehouderijsector in de provincie. De maatregelen moeten, aldus Gedeputeerde Staten,  de natuur en de leefomgeving verbeteren en meer ruimte bieden voor innoverende veehouders en economische groei voor andere sectoren.  Wat zijn nu precies de plannen van de GS en wat zijn de gevolgen? 

1. Mestbewerking
Er is meer ruimte nodig voor mestbewerking op geschikte locaties. De mest moet op de bedrijven zelf worden verwerkt. Dit heeft als doel:

  • Herstel kringloop landbouw, waarbij de behoefte van de bodem en het gewas centraals staan bij het aanwenden van mest.
  • Verwaarden van mest waarbij waardevolle producten worden geproduceerd
  • Methaan emissie uit de mest tegengaan door te vergisten. Hiermee wordt ook mest gebruikt voor de productie van hernieuwbare energie.
  • Een bijdrage leveren aan een beter verdienmodel. De maximale hoeveelheid mestbewerking is 100% van  het Brabantse overschot. Dit om te voorkomen dat het overschot van andere delen uit Nederland in Brabant worden bewerkt.

2. Staldering
Het systeem van staldering moet een verdere belasting van gebieden met een hoge veedichtheid voorkomen en ook leegstand van stallen tegengaan.  Er komen zes gebieden. Een veehouder mag alleen uitbreiden met stallen wanneer elders in het zelfde gebied stallen worden gesloopt. Wanneer 10 m2 stal wordt nieuwgebouwd moet in datzelfde gebied 11 m2 worden gesloopt.  Voor een nieuwbouw stal moet dus 10% extra worden gesloopt. Ook moet met deze maatregel leegstand voorkomen worden.

Deze staldering geldt niet voor melkvee, schapen en nertsen. Melkveehouderij is uitgezonderd, ivm de invoering van het stelsel van fosfaatrechten. Wel wordt deze sector gemonitord. Als de concentratie toch toeneemt zullen ook melkveehouders moeten gaan salderen.

3. Ammoniak uitstoot terugdringen voor 2022
Veehouders met verouderde stallen moeten er versneld voor zorgen dat deze worden gemoderniseerd. Bedrijven die nu al voldoen moeten  uiterlijk op 1 januari 2022 voldoen aan de verordening natuurbescherming. (Dit was eerst 2028!). Stallen die nu nog niet voldoen moeten per 1 januari 2020 al zijn aangepast.

4. BZV
Dit is de Brabantse zorgvuldigheidsscore.  De minimale score die nodig is voor uitbreiding wordt verhoogd naar 7,25 punten. Dit was 7,0 punten. 

5. Omvang bouwperceel
Groter bouw perceel wordt mogelijk gemaakt tot maximaal 2,5 hectare wanneer een overlastsituatie wordt opgeheven.


 

Gevolgen van het beleid?
De gevolgen voor de veehouderij in Brabant zijn groot. Connecting Agri en Food heeft uitgezocht wat de gevolgen zijn voor de veehouderij.

1. Effecten op omvang en structuur veehouderij
Het voorgenomen pakket aan maatregelen versnelt de afname van het aantal bedrijven. In 2020 zijn er circa 540 minder bedrijven dan in normale ontwikkeling. In de varkenshouderij is  dit 10% en in de melkveehouderij is dit 7% extra. In 2028 zijn er circa 240 bedrijven minder . Dit is 6% minder in de varkenshouderij. Voor de melkveehouderij is dit 1 % extra ten opzichte van de normale ontwikkeling.

2. Inkomens en bedrijfsmarges dalen
Naar verwachting komt er extra druk op inkomens en bedrijfsmarges voor bedrijven die na 2020 doorgaan. Dit effect wordt veroorzaakt door de aanscherping van de Verordening Natuurbescherming en in iets mindere mate door staldering. Het aantal bedrijven dat onder de minimuminkomensgrens komt neemt met 11% toe in de varkenshouderij, 6% in de melkveehouderij en 11% in overige sectoren.  Een aantal veehouders zal noodgedwongen eerder moeten stoppen. Deze veehouderijen kunnen met de betreffende verouderde stallen geen inkomen meer verdienen tot 2028.

De omvang van de veestapel krimpt niet

3. Schaalvergroting
Verwacht wordt dat de veestapel nagenoeg gelijk blijft.  Sterke bedrijven zullen dierrechten gaan opkopen van stoppende ondernemers. Door de maatregelen zal een sterkte schaalvergroting plaatsvinden. De schaalvergroting in de melkveehouderij neemt in autonome scenario toe met 60% t.o.v 70% bij het aangescherpte beleid. Voor de varkenshouderij is dit respectievelijk 64% tegen een toename van 84% bij het aangescherpte beleid. Het aantal locaties met veehouderij neemt minder sterk af dan het aantal bedrijven. Het aantal locaties per bedrijf neemt dus toe.  Dit heet zijwaarts uitbreiden.

4. Minder dieren in nabijheid van kwetsbare functies
In 2016 lag 20% van de varkenslocaties in een van de gebieden met kwetsbare functies. In de autonome situatie neemt dit af tot 17% in 2020 en tot 15% in 2028. Door het maatregelenpakket neemt dit extra af tot 15% in 2020 en tot 13% in 2028.

5. Weidegang
Meer veehouders zullen naar verwachting kiezen voor weidegang, omdat de voorgenomen emissies bij weidegang minder streng zijn.

6. Ammoniak Emissie neemt af
De verwachte amoniakemmissie neemt na aanscherping in 2028 met 27% af ten opzichte van de emmissie bij de huidige verordening.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
dirk 6 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875093/wat-zijn-de-gevolgen-van-de-brabantse-plannen][/url]
Als we als varkenshouderij alleen maar allerlei smoesjes blijven bedenken zoals een por en technische oplossingen om zoveel mogelijk varkensstallen te bouwen hebben we dit beleid dik verdiend!!
Als ik burger was of provinciaal bestuurder die geen binding heeft met de sector zou ik die idiote boeren ook een halt gaan toeroepen!

Lto en pov willen alleen maar groter en meer, geen deal met de melkvee om samen tot een oplossing te komen en in te krimpen welnee we kiezen voor een ramkoers met het liefst geen rechten meer en maar stallen bouwen.

Dit is een doodlopende weg.
Theo 6 Juli 2017
De kostprijs in Nederland wordt het grote probleem om de goede veehouderij aan te kunnen. De omvang van de bedrijven moeten mee kunnen groeien voor de toekomst. Alle onzinnige regelgeving moet verdwijnen om noodzakelijke zaken te kunnen uitvoeren. Het gaat hier wel om het dagelijkse eten waar we over praten. Dit moet ook door de consumenten betaald kunnen worden. De producent, die met zorgen dat hij en gezond product kan leveren. Schijnbaar is met meer bezig om op het goede voedsel te spugen. Dit i.p.v. dankbaar te zijn voor overvloed aan lekkernij voor een te lage prijs, waar boer en tuinder dagelijks hun zorgen voor dragen. Natuur vinden ze blijkbaar veel belangrijker, daar moet alles voor wijken. En als ze de grond hebben kunnen ze alles laten verwaarlozen.
Dit laatste is ook het grote probleem van onzinnige regelgeving. Dit blijft botsen met goed beheer van de aarde. Als met iets maakt moet het goed doordacht zijn en goed voldoen. En het ook goed onderhouden en niet verwaarlozen en de schuld bij anderen neer te leggen. Dit is ook het gevecht met de natuur en milieuorganisaties dat steeds blijft spelen. Het is zo ver doorgeslagen dat deze organisaties zelf het milieu verpesten . Goed zijn voor het milieu is belangrijk, maar geen onzinnige problemen verzinnen, die niets toevoegen. Hoeveel onzinnige rapporten zijn er gemaakt, die maar verzonnen waren. Het is te idioot voor woorden wat er in dit wereldje zich afspeelt. En met dit wereldje hebben al die boeren en tuinders te maken.
dirk 6 Juli 2017
Beste Theo,
Wat betreft regelgeving en rapporten idioterie ben ik het met je eens,
maar we moeten ophouden met onszelf de zielepiet te vinden.

Toen de melkvee de bocht uit schoot was DE KANS om als varkenshouders met hen samen te werken en noodzakelijke saneringen door te kunnen voeren en nog betaald ook.

Maar we waren zo arrogant om alles te willen hebben. veel koeien veel varkens veel kippen het liefst geen rechten en maar doordonderen.

Nu is in brabant het precedent geschapen en nu is het afwachten en de andere provincies gaan volgen.
Theo 6 Juli 2017
Beste Dirk,
Dat er in de plannenmakerij veel mis is gegaan ben ik met u eens. Als er allemaal mensen aan de vergadertafel hadden gezeten die eerlijk en vakbekwaam waren, was het heel anders gelopen. Als er zo een vliegtuig gebouwd zou worden en dan ook slecht onderhouden wordt, bleef er geen een in de lucht. Maar met de natuur moet je goed omgaan. Maar de bedrijven zijn de spil van de samenleving, die je niet mag verkwanselen .
Het gaat hier om bedrijven waar zeer veel gezinnen die voor een karige vergoeding dag en nacht werken. En met daarbij ,waar Nederland maar een speldenknop is in de wereld. Je wordt gedwongen om hier goed samen te werken met mensen die vooruit willen op een goede manier.
Bert 7 Juli 2017
Als ik voor een karig loon dag en nacht moest werken en dan ook nog in ongezonde stank en stof dan was ik allang gestopt en was ik iets leukers gaan doen.
Genie 7 Juli 2017
Werken voor een karig loon in stank en stof? Ik zou stoppen.
jan 7 Juli 2017
Weer twee die er geen Bal verstand van hebben .Stoppen gaat zo maar niet!
Raf 7 Juli 2017
Met zo een beleid wil men maar 1 ding zeggen aan de boeren: rot op. Degenen die dit beslissen moesten omkomen van de honger
Piggy 8 Juli 2017
Einde verhaal in NL, overzees is volop ruimte en wordt je met open armen ontvangen.
Piggy 8 Juli 2017
http://www.cic.gc.ca/english/
Abonnee
betweter 8 Juli 2017
die linkse bende pakt ons alles af
zou de varkens gewoon los laten en allemaal tegelijk dan krijg je wat moois
Wielke 8 Juli 2017
Accepteer het maar jullie voormannen met hun grote bedrijven hebben dit zelf in de hand gewerkt.
Gerard 8 Juli 2017
Meeste bestuurders zijn VVD lid. Het is juist hun partij die instemde met de voorzet van GS. Wil je actie voeren, kom dan niet met slappe hap als symbolisch sleutels inleveren maar boycot publiekelijk de VVD. Dat gaan bestuurders echter niet doen. Liever slappe lieve acties en het resultaat is ernaar. Nou niet meer mekkeren maar accepteren of anders stoppen. Het laatste is niet moeilijk, gewoon echt de sleutels inleveren en ga terug naar start.
dirk 8 Juli 2017
We hebben elke vergadering al twee jaar de aandacht proberen te vestigen dat het beleid van rechten loslaten en maar door knallen fout gaat lopen.
'Heb mails gestuurd naar de voormannen dat we om tafel moeten met de melkvee, uitgenodigd om onder een bak koffie alternatieven op het huidige beleid van maar doorknallen te bespreken.
Resultaat: NUL..... er wordt absoluut niet naar een heel groot deel van de leden geluisterd.
En nu gaan janken en roepen om rechtgang.
We hebben als landbouw gekregen waar we vroegen: een pak op ons donder!
Dit is ondernemers onwaardig, we worden een rupjenooitgenoeg jankende sector.
wien bemelmans 26 Oktober 2017
er moet eerst weer oorlog komen zo dat er honger ontstaat, dan gillen die
millieufreken als eerste moord en brand want dan snappen ze in een keer
waar het voedsel van kwam.
tempo 27 Oktober 2017
we worden afgemaakt hier
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden