980.000 euro beschikbaar

POV zet vol in op ketenconcepten

17 Juli 2017 - Wouter Baan

De oogstperiode van de POV breekt aan. "Na zaaiwerkzaamheden in 2016 is het nu de tijd dat varkenshouders de vruchten gaan plukken", stelt POV-voorzitter Ingrid Jansen. Ketenconcepten zijn hierbij sleutelwoord.

De ontwikkelingen van ketenconcepten valt onder de noemer ‘Regeling Ondersteuning Ketenconcepten Varkenshouderij’. Een bedrag van €980.000 wordt hiervoor beschikbaar gesteld. Collectieven van varkenshouders hebben van maandag 17 juli tot en met vrijdag 18 augustus de tijd om zich aan te melden voor de regeling.

De regeling is een voortvloeisel uit het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij wat in juni 2016 werd gepresenteerd. Dit actieplan wordt gesteund door de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken.

Doel: Maatschappelijke en bedrijfseconomische winst behalen

Onderscheidend zijn
In een ketenconcept produceren varkenshouders vlees wat onderscheidend is. Varkenshouders doen dit in samenspraak met ketenpartners als (voer)leveranciers en slachterijen. In een ketenconcept wordt ingespeeld op maatschappelijke thema’s, zoals herkomst, welzijn en het gebruik van voergrondstoffen.

Naast ‘maatschappelijke winst’ staat uiteraard ook de inkomenspositie van de producent centraal. Volgens Jansen is de ontwikkeling van ketenconcepten een nieuwe opmaak voor een sterkere varkenssector.

Focus op opbrengst 
Met het beschikbaar gestelde geld maakt de POV serieus werk van het verhogen van de opbrengsten in de varkenshouderij. In een eerder stadium, februari 2017, pakte de POV kostenkant van de bedrijfsvoering aan en werd de Regeling Stimulering Mestverwerking opengesteld. Een regeling die een betere mestverwaarding nastreeft. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden