Het gaat goed in de varkenshouderij. De voerwinst ligt zowel voor de zeugenhouderij als voor de vleesvarkenshouderij ruim boven het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport van de Rabobank. Echter, de hoge prijzen zorgen ervoor dat de Europese concurrentiepositie internationaal gezien onder druk komt te staan.
De Rabobank verwacht dat de prijzen het komende kwartaal wel onder druk komen te staan. Dit door de seizoensmatige daling van de vraag naar varkensvlees. Op het gebied van grondstoffen is, volgens het rapport, een tweedeling zichtbaar. Zo zullen de prijzen voor graan gaan stijgen, terwijl de prijzen voor soja gaan dalen.
Terugblik op het vorige rapport
In het tweede kwartaal van 2017 stonden de varkensprijzen ook op bovengemiddeld niveau. De belangrijkste oorzaken hiervoor waren de krappe voorraden en de sterke vraag naar varkensvlees.
Door een productieverhoging in de VS kwam er meer vlees vanuit dat land op de wereldmarkt. Daardoor kwam de Europese concurrentiepositie op de wereldmarkt onder druk. Mede hierdoor was de totale Europese export tussen januari en april met 2,8% afgenomen. De Europese export naar China en Hongkong daalde toen zelfs met 15%. Als grootste exporteur naar China zag de EU haar aandeel dalen van 72% naar 65% van het totale volume.
Hoe ziet de tweede helft van 2017 eruit?
De Rabobank verwacht dat de vleesprijzen zullen gaan dalen. Dit naar aanleiding van het seizoensmatige patroon. De huidige prijsdaling is het gevolg van de start van de zomerperiode, wat de vleesconsumptie laat dalen.
Voor 2018 en 2019 is de verwachting dat de zelfvoorzieningsgraad in Europa verder gaat toenemen, wat tot prijsdruk kan leiden. De verwachting voor de eerste helft van 2018 is positief, waarna het gemiddelde prijsniveau naar verwachting richting de gemiddelde voerwinst zal gaan. Hierbij is het niveau van de export naar derde landen een onzekere factor.
Vleesconsumptie komt onder druk
De consumptie van varkensvlees staat onder druk als gevolg van een veranderd eetpatroon van de consument. Ook de maatschappelijke discussie speelt mee. Dit wordt nog eens versterkt door de hogere varkensprijzen. De huidige varkensprijzen liggen 10% hoger dan het vijfjarig gemiddelde, terwijl de pluimvee- en rundvleesprijzen op het niveau van het vijfjarig gemiddelde liggen. De verwachting is dat de hoge vleesvarkensprijs leidt tot verdere daling van de varkensvleesconsumptie in Europa.
Japan biedt mogelijkheden
De handelsovereenkomst die op 6 juli 2017 in ging, biedt de varkensindustrie een belangrijke kans om de export naar Japan de komende jaren te verhogen. Japan is de tweede grootste bestemming voor de export van Europees varkensvlees. De vraag naar varkensvlees in Japan groeit door een hogere consumptie en door de daling van de zelfvoorzieningsgraad. De mogelijke groei van de export naar Japan wordt gestimuleerd door een verlaging van de importtarieven met 5% tot 10%.
Grondstofprijzen
De prijsverwachting voor graan is naar boven bijgesteld, omdat er een lagere wereldwijde graanoogst wordt verwacht vanwege de droogte. De marktvoorspelling voor maïs blijft onveranderd. Op korte termijn kunnen prijsschommelingen ontstaan, omdat op het noordelijk halfrond een cruciale ontwikkelfase ingaat.
De prijzen voor sojabonen en -meel blijven licht dalen. De oorzaken hiervoor zijn de beschikbaarheid van bonen en meel en de gunstige groeiomstandigheden in de Verenigde Staten.
Op basis van de huidige inzichten en marktontwikkelingen is de verwachting dat de voerwinst voor de zeugenhouderij meer dan € 350 (+70%) en voor de vleesvarkenshouderij €15 (+20%) boven het langjarig gemiddelde ligt. Dit heeft een positief effect op de marges van de varkenshouders.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.