Bij orgaantransplantatie

Zijn varkensorganen de toekomst?

26 Juli 2017 - Kimberly Bakker

In Amerika wachten momenteel ruim 100.000 Amerikanen op een orgaantransplantatie en voor veel van hen komt die transplantatie te laat. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota denken daar een oplossing voor te hebben: varkensorganen. 

De onderzoekers uit Minnesota proberen ervoor te zorgen dat menselijke cellen gewend raken aan de varkensorganen. Uiteindelijk moet dat ervoor zorgen dat een orgaantransplantatie ook met varkensorganen kan worden uitgevoerd.

Transplantatie in 2020
Miromatrix Medical Inc. is het bedrijf dat ervoor moet zorgen dat de varkensorganen geschikt worden gemaakt voor het menselijk lichaam. Dat doen zij door middel van de methode: perfusie decellularisatie en recellularisatie. Bij dat proces worden de organen eerst ontdaan van hun bestaande cellen en vervolgens opgevuld met de cellen van het menselijk lichaam of de desbetreffende patiënt. 

De eerste transplantatie zou in 2020 moeten zijn

Jeff Ross, CEO van Miromatrix, heeft daarbij een duidelijk doel voor ogen. "Ons einddoel is om de organen transplantabel te kunnen maken. We hopen daarnaast de eerste transplantaties (van varkens naar mens) in 2020 te kunnen voltooien."

Volgens medisch professor Angela Panoskaltsis-Mortari kan deze methode het grote tekort aan orgaandonoren oplossen. "Er zijn dringend nieuwe bronnen van transplantabel weefsel nodig. Varkens vormen daar een mooie aanvoeging op."

Varkens meest geschikt
Ross hoopt dat hij in 2018 de eerste persoon is die een varkensorgaan met deze methode kan transplanteren in een ander levend varken. Mocht dat lukken, dan gaat hij zich pas verder inzetten om transplantaties van varkensorganen naar mensen te realiseren. 

Volgens Ross zijn varkensorganen het meest geschikt voor deze methode en voor het menselijk lichaam. Dit komt omdat de organen van varkens vergelijkbaar zijn met die van mensen. Daarnaast speelt ook mee dat men gemakkelijk aan varkensorganen kan komen. De organen die gebruikt gaan worden, komen van varkens die al onderweg zijn naar het slachthuis. "Er is een eindeloos aanbod aan varkensorganen die vandaag de dag niet gebruikt worden. We kunnen dat veranderen in levensreddende technologieën", aldus Ross. 

Hartkleppen van varkens worden al gebruikt

Ook Doris Tayler, oprichter van het medische bedrijf, is overtuigd dat dit uiteindelijk zal lukken. "Tegenwoordig worden de hartkleppen van varkens al gebruikt bij verschillende operaties." Miromatrix gebruikt tevens varkenslevers om producten van te maken die kunnen helpen bij een hernia of wondoperaties. 

Verschillende toepassingen
In eerste instantie richt Ross zich vooral op de varkenslevers, maar in de toekomst wil het bedrijf, Micromatrix, ook onderzoek doen naar het gebruiken van varkensnieren. "Meer dan 450.000 mensen krijgen dialyse. Ons doel zou zijn om de patiënten van dialyse af te krijgen en om ze een betere oplossing te geven. Die oplossing komt dan in de vorm van varkensnieren", zegt Ross.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden