Met minder zeugen

Denemarken exporteert meer biggen

4 Augustus 2017 - Wouter Baan

Deense biggen zijn geliefd in Europa, zo blijkt uit de exportcijfers. In de periode van 2011 tot en met 2016 is de afzet met maar liefst 5 miljoen biggen gestegen. Ook in 2017 zet deze groei waarschijnlijk door, tot circa 13,8 miljoen biggen.

Op het eerste gezicht is het opvallend dat de export van Deense biggen blijft toenemen. De zeugenstapel in Denemarken is namelijk krimpende, van 1,226 miljoen in 2014 tot 1,210 miljoen dit jaar. Toch is de toenemende export logisch te verklaren. De export van Deense biggen gaat ten koste van de varkensslachtingen, wat simpelweg betekent dat Deense biggen minder vaak in eigen land worden afgemest.

Vorig jaar werden er in Denemarken nog zo’n 20 miljoen varkens geslacht. Het aantal daalt dit jaar waarschijnlijk naar circa 17,8 miljoen varkens. Wekelijks blijft het slachtcijfer namelijk enkele procenten achter op vorig jaar. Zoals bekend baart deze ontwikkeling de slachterijen in Denemarken enige zorgen. Zo introduceerde Danish Crown dit voorjaar maatregelen om deze trend te keren. 

Het aantal varkensslachtingen dit jaar in Denemarken, in vergelijking tot vorig jaar.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden