Over de miljoen

Hauspreis Tönnies strop voor varkenshandel

8 Augustus 2017 - Wouter Baan - 3 reacties

De varkensprijzen in Duitsland staan weer op gelijke voet, maar de kou is nog niet uit de lucht. Volgens de ISN, de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders, loopt de schade bij grote varkenshandelaren in de miljoenen euro’s. 

De meeste vleesvarkens in Duitsland worden afgerekend op de 'Vereinigungspreis'. Die noteerde van week 29 tot en met week 31 €1,70 per kilo. Tönnies en Vion Duitsland hanteerden in diezelfde weken echter een hauspreis van €1,67 per kilo. Het verschil van 3 cent heeft vooral financiële gevolgen voor varkenshandelaren, omdat zij 3 weken lang gedwongen zijn de hauspreis uit eigen zak te dichten. Zo beweert de ISN dat de schade bij de grote handelaren oploopt tot een bedrag met 6 cijfers.  

Jarenlange leveranciers van Tönnies zijn dan ook enigszins gepikeerd. Zeker omdat de slachterij begin juli ook al bekend maakte 0,2% van de varkensprijs in te houden, om zo de uitbetalingstermijn van maximaal 5 dagen te kunnen blijven hanteren.

Met zulke acties tast Tönnies de vrije markt aan 

De vraag is waarom
De ISN vraagt zich af wat Tönnies drijft om de varkenshandel in korte tijd 2 keer te korten. Als de vleeshandel zo slecht zou zijn, konden andere slachterijen ook niet hoger uitbetalen. Daarbij is het ook opvallend dat Tönnies Livestock, de handelstak van het vleesconcern, naar verluidt geen hauspreis hanteerde naar haar geïntegreerde producenten. Oftewel: het suggereert dat de eigen, geïntegreerde, varkenshouders worden voorgetrokken.

Volgens de ISN zijn de acties van marktleider Tönnies een signaal dat de slachterij sleutelt aan de structuren van de vrije markt. Het zou varkenshouders en handelaren daarom te denken moeten zetten voor de gevolgen op de langere termijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Lezer van dca sprookjes 8 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875467/hauspreis-tonnies-strop-voor-varkenshandel][/url]
Het verschil is wel dat deze slachterijen de varkens ook minimaal de prijs betalen die ze zelf uitgeven , dat kan ik niet terugvinden bij de DCA beursprijs ze kopen zelfs geen varkens en slachten er ook geen ,maar denken wel een mediaprijs te moeten weten en te bepalen die de handel zou moeten betalen voor wie daar intrapt .
Ik ben er bijna zeker van dat niemand uit de handel en slachtend Nederland afgelopen vrijdag het advies gaf dat de beursprijs maar eens met 2 cent verhoogt moest worden .
Dit is namelijk nog net iets te vroeg vanwege de vakantie tijd .
john 8 Augustus 2017
Dat de hausprijzen in duitsland eraf zijn betekent dat de slachterijen toch meer moeite moeten doen dan gehoopt om de benodigde varkens bij elkaar te scharrelen.
john 8 Augustus 2017
als organisaties verder integreren betekent dat een steeds kleiner deel van de markt de klappen op moet vangen en grote fluctuaties in de opbrengstprijzen gaan kennen net zoals de spotmarkt bij de melk. over langere periode hardstikke interessant maar je moet wel grote broekzakken hebben om het vol te houden.
info 8 Augustus 2017
Als ik het stuk lees valt mij op dat de slachterij de handelaar als tussenpersoon er tussenuit wil hebben en een varkenshouder direct zijn dieren aan de verwerker kan aanbieden. Hierna komt de volgende stap, dat de producent een soort leveringsrecht krijgt bij de verwerker zodat de aanvoer door deze verwerker kan worden gestuurd door evt. leegstand bij de producent zodat de opbrengstprijs niet meer afhankelijk is van het aanbod maar van de productie. Volgens mij heeft Tonnies goed naar de van Drie groep gekeken waar dit systeem toch wel aardig goed werkt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden