Inside: Varkensmarkt

Was verhoging DCA BPP broodroof of realiteit?

21 Augustus 2017

De notering van de DCA BestPigletPrice heeft de afgelopen week voor veel discussie gezorgd. De onverwachte opleving was daarvoor de aanleiding. Want nog steeds is het voor biggenhandelaren topsport om de biggen geplaatst te krijgen. Financiële kleerscheuren zijn de orde van de dag. Was een verhoging een verkeerd signaal naar de markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wie sinds het bestaan van de DCA BestPigletPrice (BPP) deze notering heeft gevolgd, en dus ook naar de 2 jaarlijkse informatieavonden is geweest, zal het niet kunnen zijn ontgaan dat er regelmatig spanning staat op de prijsstelling van de Nederlandse big. In tijden van minder aanbod, zoals zich dat het afgelopen voorjaar heeft voorgedaan, schoot niet alleen de basisprijs omhoog. Ook de toeslagen kenden op dat moment geen grenzen. Voor alles wat big heette was op dat moment afzet. De vraag diende zich aan: "Hoe krijg je grip op het biggenaanbod?"

Basisprijs geen majoret van toeslagextremen

Toeslagen
Wrijving ontstaat verder wanneer de varkensmarkt keert en de vraag naar biggen afneemt. Je zult als handelaar maar exorbitante toeslagen (boven de percentages waarmee de BPP werkt) hebben toegekend. Het terugdraaien hiervan kan in het slechtste geval leiden tot het kwijt raken van een vermeerderaar. Of je hebt als handelaar wekelijks een koppel biggen over waar in de praktijk geen plaats voor is. Wat mag van genoemde zaken de impact zijn op de basisprijs van de BPP?

Opzet BestPigletPrice
In de opzet van de BPP is nooit sprake geweest van het kunnen toekennen van exorbitante toeslagen. Wie dergelijke toezeggingen in de praktijk wel heeft toegepast, zal deze dus eerst moeten corrigeren naar percentages zoals destijds bij de opzet van de BPP is besproken en afgesproken. Bovendien is op de laatste openbare vergadering van juni 2017 in Arnhem nog eens benadrukt, dat inwisseling van toeslagen niet aan de orde zijn. Daarmee is dus ook gezegd dat de basisprijs niet de dupe mag worden van toeslagextremen.

Leden VLN gekend
Alle leden van Vee&Logistiek Nederland (VLN) hebben destijds bij de start van de nieuwe biggennotering daarin hun zegje kunnen doen en zijn meegenomen in de ontwikkelingen die ophanden waren. De doelstellingen die de initiatiefnemers destijds voor ogen hadden, kwaliteit big verhogen en cyclisch produceren, zijn zaken die niet makkelijk met een schaartje zijn te knippen. Ook dat was en is de sector niet vreemd.

De BPP basisprijs kende te vroeg hoogtevrees

Huidige praktijk
Nu in de praktijk blijkt dat het biggenaanbod al een aantal weken groter is dan de vraag en handelaren worstelen met de afzet, lijkt de BPP het te moeten ontgelden. De daling van de basisprijs gaat velen niet hard genoeg en discussies over het sleutelen aan de hoge toeslagen worden ontweken. De hoogste basisprijs van de BPP is €59 geweest. Dit niveau is terugkijkend waarschijnlijk de oerbron van het huidige gevoel over de biggennotering die voor het mooie €1 tot €3 hoger had mogen staan. Dan waren ook de toeslagen naar verwachting beter in de hand te houden geweest.

Restbig
Op dit moment zijn het met name de biggen die overschieten die een zware stempel op de markt drukken. Hoe verleidelijk het ook is om daar de pijlen van de notering op te richten, daar is de notering niet voor bedoeld. Bovendien zal bij een forse correctie de prijs van de 'restbig' nog verder wegzakken. De stijging van de BPP in week 33 (een plus van €0,50) bracht in beeld dat er meer trek op de biggen zat, nadat een week eerder de markt zich al enigszins leek te ontspannen.

Stabilisatie
De getoonde interesse in biggen is in week 33 niet verder gegroeid, waardoor de BPP voor week 34 zijwaarts beweegt en uitkomt op €49. Opvallend was deze week de groei van het aantal melders van biggenprijzen die bijgedragen hebben aan een stabilisatie van de prijs.

Lees ook:
Hoe functioneert een biggennotering het best?
Biggenoverschot bepalend voor toeslagen
Biggenmarkt zonder toeslagen bestaat niet
Sector kan goed uit de voeten met DCA BestPigletPrice
Echte uitdaging voor DCA BestPigletPrice komt nog

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden