In tweede kwartaal

Duitse varkensexport verder gedaald

31 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

De Duitse varkensexport is in het eerste half jaar van 2017 5% lager dan in diezelfde periode in 2016. De grootste daling was zichtbaar in het tweede kwartaal van 2017, namelijk 9%. Dat blijkt uit cijfers van het Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB Pork). 

Deze daling wordt met name veroorzaakt door een daling in de Chinese handel. Een aantal Duitse fabrieken mogen niet meer aan China leveren en ook de Chinese vraag is minder hoog. 

Duitsland is naar de derde plaats gezakt

Voorheen was Duitsland altijd de grootste exporteur van varkensvlees naar China. Echter, de Chinese douanecijfers geven aan dat tussen januari en juli 2017 Duitsland naar de derde plaats is gezakt. Het land volgt nu na Spanje en Canada.

Vraag vanuit Italië zwakt af
Daarnaast was er een daling van 6% zichtbaar in de export naar Italië. Daarmee komt de totale export voor de eerste 6 maanden van 2017 uit op 163 duizend ton. Dat is opvallend, omdat het exportvolume verder grotendeels stabiel was in het tweede kwartaal. 

Zo steeg de export naar Zuid-Korea en ook de handel binnen de Europese Unie (EU) was hoger (een plus van 5%) dan in het tweede kwartaal van 2016. De handel binnen de EU is inclusief een stijging van 26% in de export naar het Verenigd Koninkrijk, die uitkwam op 21 duizend ton. 

Duitse varkensprijs positief
Ondanks de zwakkere vraag naar het Duitse varkensvlees, was de varkensprijs wel positief. Echter, als de vraag zwak blijft, dan kunnen de prijzen onder druk komen te staan. Dit omdat het huidige prijspeil niet concurrerend is op de wereldwijde exportmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden