Inside: Voermarkt

Minder wei beschikbaar op de brijvoermarkt

5 September 2017 - Erik Colenbrander

De stroom wei richting de varkenshouderij, afkomstig van de zuivelverwerking, wordt kleiner. Dat blijkt uit cijfers van het Overleg Platform Natte Veevoeders (OPNV), dat vrijdag 1 september de afzetcijfers over 2016 bekendmaakte.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze trend heeft te maken met de verwaarding van wei door de zuivelindustrie. Het gaat dan bijvoorbeeld om babyvoeding en andere hoogwaardige humane voeding, zoals sportdranken en eiwitpoeders. Bovendien groeit de markt voor jongdiervoeding, waar ook meer wordt betaald voor wei dan door de afnemers uit de varkenshouderij.

Agrifirm waarschuwt voor veranderende samenstelling

Toename van aardappelstoomschillen
Tegenover de afnemende hoeveelheid wei richting de varkenshouderij, staat een toename van het volume aardappelstoomschillen. Veevoercoöperatie Agrifirm waarschuwt voor de veranderde samenstelling van dit product nu de nieuwe oogst aardappels wordt verwerkt en er veel dunner wordt geschild. Bij de start van de nieuwe campagne is de prijs verhoogd met €0,10 naar €2 per procent drogestof.

Volume blijft constant
In totaal blijft het volume dat in de varkenshouderij wordt afgezet al jaren constant, jaarlijks 3 miljoen ton. Vorig jaar daalde niet alleen het volume wei, maar ook de hoeveelheid tarwegistconcentraat. Dit had te maken met een hoog rendement bij de verwerking van tarwe, waardoor er minder tarwegistconcentraat beschikbaar kwam.

De prijs van bio-ethanol speelt ook een rol. Jaar op jaar daalt de productie van tarwegistconcentraat daardoor, want de EU stimuleert de biobrandstoffen niet meer zo nadrukkelijk als 10 jaar geleden. De prijs van GrainPro tarwegistconcentraat is vorige week met €0,10 verlaagd naar €1,95 per procent drogestof.

Vooral volume bietenpulp neemt toe

Meer afzet richting rundveehouderij
Het afzetvolume natte veevoeders richting de rundveehouderij groeit. Vooral het volume bietenpulp, dat in 2016 zelfs met meer dan 10% groeide. Dit heeft met name te maken met de groeiende capaciteit van de suikerverwerkende industrie, met het oog op de afschaffing van de Europese suikerquotering. Ook de capaciteit van de aardappelverwerkende industrie groeit, waardoor er meer aardappelstoomschillen op de markt komen.

Natte veevoeders bieden perspectief bij het verlagen van de klimaatbelasting en de kringlooplandbouw. De klimaatbelasting is veel lager dan die van droge veevoeders. Bovendien zijn veel bijproducten gegarandeerd vrij van gentechnologie. De markt voor gentech-vrij voer en voedsel groeit snel, met name in Duitsland. Maar het aanbod van natte veevoeders kan niet snel groeien, omdat het restproducten betreft van de levensmiddelenindustrie. Het afgelopen jaar groeide het totale volume slechts met 1,6%. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden