POV doet verzoek aan kabinet

'Duurzame varkenshouderij moet meer ruimte krijgen'

20 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Het nieuwe kabinet moet varkenshouders de ruimte gaan geven om duurzame ambities waar te maken. Dat stelt de POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij) naar aanleiding van de Miljoenennota.

Het verduurzamen gebeurt via het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij. Ook andere ketenpartijen zullen toetreden tot de Coalitie. Daarnaast zal het label 'Holland Varken' worden opengesteld. Dit kwaliteitslabel toont aan dat er geproduceerd wordt met aandacht voor duurzaamheid, milieu en dierenwelzijn. 

Verduurzaming niet afdwingen via wet- en regelgeving

POV pleit voor acties
De POV pleit voor een aantal acties die zullen bijdragen aan de verduurzaming en het toekomstbestendig maken van de varkenssector. Zo wil de organisatie geen nationale wetten en regels meer bovenop de Europese wetgeving. 

Ook willen zij niet dat verduurzaming via wet- en regelgeving wordt afgedwongen. De markt moet daarnaast gaan meebetalen aan de welzijns- en milieumaatregelen in de varkenshouderij.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Het nationale klimaatbeleid moet vorm krijgen op Europees niveau. Hiermee wordt de varkenshouder niet onevenredig belast worden, ten opzichte van hun Europese collega's. Daardoor ontstaat er nu een gelijk speelveld. De verdere klimaataanpak moet plaatsvinden in nauwe samenspraak met de sector.

Ook eist de POV inzet op lastenverlichting voor de agrarische ondernemers. Tarieven voor keuringen en controles moeten omlaag tot het niveau van de werkelijke kosten. Dit moete gebeuren door middel van het extra budget (€25 miljoen) dat door het kabinet is toegezegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden