Grootste van Rusland

Miratorg stampt enorme slachterij uit de grond

5 Oktober 2017 - Wouter Baan

Miratorg, een van de grootste varkensproducenten van Rusland, is gestart met de bouw van een enorme slachterij. Deze slachterij moet een verwerkingscapaciteit hebben van 500.000 ton vlees per jaar. De investering wordt geraamd op $1,18 miljard.

De nieuwe slachterij is goed voor een slachtcapaciteit van zo'n 4,5 miljoen varkens per jaar. Hierdoor verdubbelt de vleesproductie van Miratorg in 2022 tot circa 1,1 miljoen ton. De slachterij wordt gerealiseerd in Kurk Oblast, in het zuidwesten van Rusland. Volgens Alexander Mikhailov, gouverneur van Kursk Oblast, wordt de slachterij de grootste van Rusland en misschien zelfs van Europa.

4,5

miljoen 

slachtingen per jaar

Staatsteun
In de omgeving van de slachterij zullen tevens 15 productielocaties worden gerealiseerd. Volgens Victor Linnik, CEO bij Miratorg, bedragen de totale investeringskosten zo’n $2,75 miljard. De eerste fase van het project wordt in 2020 opgeleverd. In 2021 moet alles zijn afgerond.

Opvallend is dat de Russische overheid steun verleent om de bouw gefinancierd te krijgen. Dat gebeurt in de vorm van rentevrije leningen en subsidies. "Zelfs voor een bedrijf als Miratorg is het onmogelijk om een project van dergelijke omvang te bekostigen", aldus Mikhailov. Rusland heeft baat bij de plannen van Miratorg. Zo kan het land namelijk de zelfvoorzieningsgraad een boost te geven.

In 1 klap zelfvoorzienend 
Volgens Mikhailov overtreft de varkensproductie in Kurk Oblast 3 keer de vraag vanuit het land. Echter, in Rusland zelf is nog ruimte voor zo’n 300.000 ton varkensvlees. Met de geplande uitbreiding van 500.000 ton, kan Rusland serieuze volumes gaan exporteren. In 2017 exporteerde Rusland ‘slechts’ 25.000 ton.

In de toekomst ziet Miratorg veel afzetpotentie in China. Het bedrijf is daarom in gesprek met de Chinese autoriteiten, al lopen die gesprekken volgens Linnik niet erg vlot. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden