Inside: Varkensmarkt

ISN is helemaal klaar met Tönnies

6 Oktober 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Opnieuw is er onrust op de Duitse varkensmarkt. Dit keer gaat het over de zeugenprijs. De ISN, de belangenbehartiger voor de Duitse varkenshouders, is woest op Tönnies. Maar waarom?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de 5 afgelopen weken heeft Tönnies de zeugenprijs met €0,23 gecorrigeerd tot €0,97 per kilo. In hetzelfde tijdsbestek ging de Nord/West-zeugenprijs 'slechts' met €0,15 terug in prijs tot €1,13 per kilo.

23

cent

is buitenproportioneel 

In Nederland verlaagde Vion de zeugenprijs ook met €0,15. De kloof is woensdag ontstaan toen Tönnies in 1 klap met €0,08 verlaagde, terwijl de Nord/West-zeugenprijs stabiliseerde. Westfleisch schaarde zich achter Tönnies en volgde de beweging.

De zeugenprijs van Tönnies zakte, terwijl de Nordwest-zeugenprijs stabiel bleef 

Rapen gaar
In Duitsland zijn daarom de rapen gaar. Door de Duitse varkenshouders zijn in de afgelopen weken veel slachtzeugen opgegeven. Op zich begrijpen varkenshouders de negatieve tendens. Echter, een teruggang van €0,23, ofwel 20%, gaat de perken te buiten. Zeker omdat de zeugenprijzen in omliggende landen minder hard daalden.

Duitse slachterijen, met name Tönnies, importeren veel zeugen uit het buitenland. De ISN vraagt zich af daarom of de ‘hauspreis’ ook geldt voor bijvoorbeeld Nederlandse zeugen die geïmporteerd worden. Bij navraag doen slachterijen daar schimmig over.

Al jaren is er een kloof tussen de Nord/West-zeugenprijs en de slachterijnoteringen. Volgens de ISN hanteren slachterijen bij voorkeur een lage basisprijs en wordt er gespeeld met de toeslagen. Dit maakt de zeugenmarkt ondoorzichtig.  

Houd vast aan Nord/West-zeugenprijs 

Zeugen niet afleveren 
Ondanks de prijskloof volgen slachterijen meestal de beweging van de Nord/West-zeugenprijs. Daar lijkt Tönnies nu vanaf te stappen. Zoals altijd werd deze pas gepubliceerd, nadat de Nord/West-prijs bekend was.

De oproep van de ISN is om de zeugen deze week niet tegen slachterijnoteringen af te leveren, maar vast te houden aan de Nord/West-zeugenprijs. Bij twijfel: of kies een andere afnemer, of hou de staldeuren gesloten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden