5 vragen aan Stefan Derks

'Holland Varken kansrijk met hoge gezondheid'

10 Oktober 2017 - Wouter Baan

Stefan Derks, directeur bij KLASSE, is gepokt en gemazeld in de varkenssector. Hij reisde de gehele wereld over voor de afzet van genetica en zag hoe andere landen hun productie organiseren. Derks zegt dat een hoge gezondheidsstatus de sleutel tot succes is.

Wat is KLASSE, wat doen jullie en waar ligt de afzet?
"KLASSE Ki werd opgericht in 1999 en levert varkensgenetica in 20 landen. Nederland en België zijn onze thuismarkten, maar ook de afzet naar Duitsland is erg belangrijk. Daarnaast doen we zaken in Rusland, Colombia en de Filippijnen. Medio 2017 heeft KLASSE Ki zo’n 320 Duroc en Piétrain eindberen en 160 fokberen. De Ki-stallen hebben wij in Brabant en gespreid over België staan. KLASSE doet alles om risico’s rondom ziekte-insleep uit te sluiten. Daarom hebben wij stallen in Wallonië en aan de kust van de Noordzee van België en zijn 3 sperma win-stations uitgerust met luchtfilters en overdrukventilatie. Wij onderscheiden ons met ruim 15 jaar ervaring met SPF-gezondheid bij onze afnemers."

Veel biggen die snel groeien 

Wat zijn de trends in de geneticawereld?
"
De focus van de varkensfokkerij ligt op het fokken van zo veel mogelijk varkens per zeug. Aantallen zijn steeds belangrijker geworden. Het fokken van veel biggen, die zeer snel opgroeien, zijn het belangrijkst voor een varkenshouder. Bij de leveranciers van varkensgenetica is de laatste 10 jaar sprake van snelle consolidatie. In de jaren '90 waren er in Nederland nog 20 geneticaleveranciers, nu zijn er nog 2 belangrijke zeugenleveranciers. Deze trend is in de pluimveesector hetzelfde, 2 leveranciers van leghennen en vleeskuikens bepalen het internationale fokkerijlandschap. Er wordt een enorme vooruitgang geboekt en deze houdt niet op in 2017. Wij voorzien een stijging van 0,8 geproduceerde biggen per zeug per jaar voor de komende 5 jaar."

Staat genetica nog steeds in het teken van de laagste kostprijs, of verschuift de vraag naar waardecreatie?
"Met een betere gezondheidsstatus kan de Nederlandse varkenssector een verschil maken. Daarom zie ik toekomst in Nederland, omdat landen als Spanje, Frankrijk en Polen niet kunnen tippen aan onze bedrijven. In Polen heerst een dreiging van meerdere dierziekten, zoals de Afrikaanse varkenspest. Spanje is gegroeid, maar kent problemen en wordt geconfronteerd met een beperkte beschikbaarheid van goed drinkwater. Denemarken heeft het hoogste aantal biggen per zeug per jaar. Toch kunnen de Deense varkenshouders niet verder groeien. Veel varkensbedrijven hebben namelijk financieringsproblemen gekregen door dalende grondprijzen. De varkenshouderij in Nederland kent daarnaast specialisme, heeft beter geschoolde medewerkers en heeft veel kennis en competitie in de periferie, wat goed is voor overdracht van kennis en prestaties naar het boerenerf."

"Er is in Nederland genoeg ruimte voor concepten, maar in een beperkte mate. Dit omwille van het totale aanbod. Een concept moet zich aantoonbaar onderscheiden en de vraag moet leidend zijn, anders heeft het geen toekomst. In varkens met vrije uitloop zie ik weinig, daarvoor is Nederland te klein en zijn de hygiënerisico’s te groot. Ik geloof in het Holland Varken met een hoge gezondheidsstatus, daarmee gaan we de wereldmarkt op. Voor biggen met een hoge gezondheidsstatus is gegarandeerd afzet. Als we streven naar ruim 35 biggen per zeug per jaar, met de betere DanAvl-genetica, loopt onze kostprijs ook niet uit de pas en zullen onze varkenshouders een volgend prijsdal kunnen doorstaan."

Met genetica kan de kans op stinkers worden verkleind 

Wat is het Holland Varken in uw ogen? Kan dit ook een beer zijn?
"Het Holland Varken is een big voor de Duitse of Italiaanse markt, een karkas of een onderdeel daarvan dat gevraagd is in Europa, maar ook haar afzet heeft in Japan of China. Met genetica kan de kans op stinkers verkleind worden. Dit door te werken met eindberen, die laat geslachtsrijp zijn en waarvan de nakomelingen snel groeien. Deze dieren worden op een jongere leeftijd geslacht en vertonen daardoor minder berengeur. Het volledig uitsluiten van berengeur met de beschikbare genetische lijnen lukt niet en een reductie van 40% is niet genoeg. De consument tolereert geen stinkers. We hebben een ‘100%-oplossing’ nodig om volledig te stoppen met castreren."

U bent vaak in China geweest. Welke plannen hebben varkenshouders daar, en blijft de Chinese import van varkensvlees intact?
"China heeft in alles de overtreffende trap. Het is verreweg het grootste varkensland ter wereld, zowel in productie als consumptie. De gestegen vraag naar varkensvlees is niet uit de lucht komen vallen. Het is een gevolg van het terugdringen van de zogeheten ‘backyard farms’. Dit om de verspreiding van varkensziekten terug te dringen. De grotere Chinese varkensbedrijven hebben ambitieuze plannen. Daarom is het zeker dat de productie in China verder stijgt. De Chinese consumptie groeit echter ook snel verder. De mate van varkensvleesimport door China uit Nederland is afhankelijk van de vraag die Nederland zelf creëert. Die vraag kunnen wij stimuleren met het ‘Holland Varken’. Vleeskwaliteit zal hierbij extra belangrijk worden, want Chinezen houden van lekker vlees van het beste Duroc-varken."

Dit artikel komt uit het onlangs verschenen 'Varkensmarkt, de Analyse 2017'. Klik hier om het magazine gratis te ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden