Regeling Omgevingskwaliteit

Vergoeding varkensrechten aangepast

1 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Varkenshouders die willen stoppen en zich aanmelden voor de Regeling Omgevingskwaliteit kunnen hun varkensrechten verkopen tegen het geldende tarief van december in plaats van augustus 2017. Dit omdat de prijs recent is. Dat meldt het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij woensdag 1 november. De regeling blijft tevens langer open. 

De Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) is op 2 punten aangepast. De prijs van rechten wordt nu gebaseerd op de marktinformatie van december 2017. Tot nu toe werd de vergoeding gebaseerd op de prijs in augustus. Ook is de aanvraagperiode met 1 week, tot en met 7 november. verlengd. 

De wijziging doet recht aan een marktconforme vergoeding

Marktconforme situatie
De prijzen voor varkensrechten zijn gestegen met circa €30 per recht, nadat bekend is geworden dat de POR-regeling niet wordt verlengd. Paul Jansen, directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij (OBV): "Het bepalen van de prijs voor de varkensrechten in december doet meer recht aan het uitgangspunt van een marktconforme vergoeding."

De tweede aanpassing van de regeling betreft de openstelling. Deze liep tot en met 31 oktober. Om varkenshouders rekening te laten houden met de gewijzigde voorwaarden is de openstelling verlengd tot en met dinsdag 7 november. Het budget en de maximale vergoeding per bedrijf blijven ongewijzigd.

Stalderen met de ROK
De Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben recent besloten om de provinciale regels voor staldering aan te passen, zodat deelnemers daarnaast ook kunnen deelnemen aan de stalderingsregeling (waar de provincie een stoppersregeling aan wilt koppelen). Deze regeling moet de provincie eerst toetsen in Brussel, omdat het mogelijk een vorm is van staatssteurn. Dit wordt op zijn vroegst in medio 2018 duidelijk. Voorlopig kan alleen op de vrije markt gestaldeerd worden. Het Brabantse stalderingsloket is op 31 oktober opengesteld.

Varkenshouders die deelnemen aan de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) krijgen een financiële vergoeding om te kunnen stoppen met hun varkensbedrijf op een locatie met weinig toekomst perspectief. De vergoeding is opgebouwd uit een vergoeding per zeug of vleesvarken en een vergoeding per varkensrecht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden